Veel mensen denken dat het maken van koekjes met de naam macarons erg ingewikkeld is. In de praktijk valt dit echter wel mee. Wel is het belangrijk om met een aantal zaken goed rekening te houden. De eerste keer kan best even ingewikkeld zijn, daarna maak je de koekjes bij wijze van spreken met de ogen dicht.

Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom

Laten we kiezen voor frambozen macarons, macarons met boter crème en framboos. Bij het maken van deze koekjes volg je gewoon het stappenplan zoals dat aangegeven wordt. Daarbij zijn een aantal zaken belangrijk. Zo is het belangrijk de eiwitten stijf te kloppen in een vetvrije kom met een niet al te vers ei, van kamertemperatuur. Je klopt het eiwit tot het stijf is. Dan houd je ook op, klop dus niet te lang door. Belangrijk bij het maken van macarons is om ook het amandelmeel en de poedersuiker te zeven. Zo voorkom je dat er brokjes in het koekjes komen.

Neem de tijd

Verder is het belangrijk de tijd te nemen. Ga niet te snel en doe gewoon rustig aan. Ook is het belangrijk om goed de werking van de oven te kennen. Je bakt de macarons vaak in twintig minuutjes op 140 graden. Elke oven is echter anders. De baktijd luistert nauw. Je zou ook in eerste instantie kunnen proberen één koekje te maken. Zo weet je of je het goed doet. 

Glad beslag

Nadat je de ingrediënten gehaald hebt, kun je aan de slag. Je klopt het eiwit stijf en voeg zout en fijne suiker toe. Dit ga je mixen tot het stijf is. Je zeeft de poedersuiker en het amandelmeel door een fijne zeef en voeg eiwit samen met de kleurstof. Je spatelt vervolgens om tot er een glad beslag ontstaat. Ondertussen teken je kleine rondjes op het bakpapier en leg je het bakpapier alvast op de ovenplaat. Je vult ondertussen ook de spuitzak en het beslag.

Over tot 140 graden verwarmen

Dan laat je de macarons maximaal dertig minuten opstijven. Het is goed als je met de vinger over het beslag kunt gaan zonder dat het aan je vingers plakt. Verwarm nu de oven tot 140 graden en bak macarons in 20 minuten af. Dan laat je ze volledig afkoelen. Terwijl de macarons daarna afkoelen maak jij de boter crème. Klop voor een periode van vijf minuten de boter, haal de frambozen door een zeef. Je neemt nu de macarons en spuit met de spuitzak een beetje frambozen boter crème op de koekjes. Vervolgens druk je het andere deel van het koekje er bovenop.

Lees ook: Wat is surströmming