Groente is gezond, de groente die uien heten zijn extra gezond. Een ui hoort bij de Allium-familie en uien hebben in knoflook, sjalotjes, prei en bieslook broertjes en zusjes. Uien staan bekend om de grote hoeveelheden vitaminen en mineralen die het herbergt. De ui geldt toch al als een zeer krachtige plantenstof die bovendien de gezondheid sterk bevordert.

Bekende groente in de medicinale wereld

Uien zijn een bekend gezicht in de medicinale wereld en de toevoeging van uien kan leiden tot minder hoofdpijn, hartziekte en mondzweren. Dat heeft alles te maken met het feit dat de ui vol met voedingsstoffen zit. Het biedt weinig calorieën, maar wel heel erg veel vitaminen en mineralen. Neem een gemiddeld grote ui en je hebt te maken met 44 calorieën maar een zeer grote dosis vitaminen en ook vezels. Vezels zijn goed voor de stoelgang, net als mandarijnen en bruinen bonen dat ook zijn.

Daling van de cholesterolspiegel

Ui is goed voor het hart vanwege de aanwezigheid van antioxidanten. Uien hebben sterke ontstekingsremmende eigenschapen en bewezen is dat door het gebruik van uien de triglyceriden afnemen, en dat zorgt voor een daling van de cholesterolspiegel. Vanwege de aanwezigheid van antioxidanten zorgt dat je minder snel te maken krijgt met diabetes, hartziekte en een ui bevat gemiddeld genomen liefst 25 verschillende varianten van flavonoïde antioxidanten. Het maakt een ui een unieke groente.

Risico op bepaalde soorten kanker nemen aanzienlijk af door het eten van uien

Uien hebben kanker werende stoffen in zich en maken het risico op bepaalde soorten kanker aanzienlijk minder, zeker als het gaat om maagkanker en colorectale kanker. Ook de bloedsuikerwaarde houd je met uien prima in balans en bewezen is eveneens de positieve uitwerking die een ui op het bot heeft. De bottendichtheid wordt namelijk gestimuleerd en bevorderd. De antibacteriële eigenschappen mogen er zeker ook zijn en de spijsvertering verloopt als je regelmatig ui eet meer dan goed. Ander voordeel is dat uien gemakkelijk in gebruik zijn en echt smaak geven aan met name hartige gerechten. Je eet ze in zowel gekookte als in rauwe vorm en met wat gekookte uien en wat andere groenten zet je snel een heerlijk en gezond bijgerecht op tafel. En ach, die traantjes bij het snijden daar wen je wel aan.