Op school deden we het al vaak, touwtje springen. Wisten wij veel dat dit heel erg goed voor ons was. We deden het vooral voor de lol. Steeds meer onderzoeken tonen echter aan dat het zeer verstandig is om regelmatig eens met springtouwen aan de slag te gaan. In veel kortere tijd bereik je meer dan wanneer je bijvoorbeeld gaat hardlopen. We vertellen je hier graag meer over de voordelen van het gebruik van springtouwen.

Je verbrandt snel heel erg veel calorieën

 Het is bijna niet te doen, maar stel je zou een uur lang springtouwen gebruiken, dan verbrand je 1300 calorieën. Tien minuten springen is voor veel mensen wel reëel. Dan verbrand je dus ook al 200 calorieën. Dat gaat je met hardlopen in elk geval niet lukken. Tien minuutjes springen kun je vergelijken met drie kwartier hardlopen. Bovendien is gebruik maken van springtouwen een full-body workout. Je traint heel je lichaam. Zo train je de buikspieren om voor stabiliteit te zorgen en gebruik je de schouders en de armen om het touw te laten draaien.

Het is goedkoop en zorgt voor veel meer flexibiliteit

Gebruik maken van springtrouwen is goedkoop. Je koopt springtouwen en verder heb je immers geen kosten. Bewezen is verder dat touwtje springen veel minder schadelijk is voor de knieën afgezet tegen hardlopen. Als je tien minuutjes springt, dan doe je dezelfde inspanning als wanneer je anderhalve kilometer hardloopt in 7,5 minuut. Dat zou betekenen dat je met een snelheid van 12 kilometer per uur zou moeten lopen. Gebruik maken van springtouwen zorgt voor veel meer flexibiliteit en is bovendien ook nog eens goed voor de coördinatie en de balans.

Maak gebruik van springtouwen en je traint zowel het boven- als het onderlichaam

Ga je hardlopen dan werk je in principe vooral aan je conditie. Dat is anders dan wanneer je met touwen aan de slag gaat. Dan train je zowel de spieren in het onder- en bovenlichaam. Het mooie is dat iedereen met de touwen uit de voeten kan en dat je steeds in je eigen tempo en tijdsduur aan de slag kunt gaan. Tenslotte; door regelmatig touwtje te springen train je ook de hartspier. Begin je, dan gaat je hartslag al snel omhoog en daarmee train je op een juiste wijze de hartspier.