Gek genoeg denken veel mensen dat het eten van mosselen niet gezond is. Wellicht denken ze dan aan de friet en mayonaise die je er bij eet, want het eten van mosselen is gewoon gezond. Niet voor niets wordt aangeraden om eens per week van deze vissoort te eten. Op die manier is de kans op hartziekten bijvoorbeeld beduidend lager.

Rijk aan hoogwaardige eiwitten

Mosselen zijn rijk aan eiwitten maar zijn aan de andere kant koolhydraatarm. Ze zijn weinig vet met slechts een vetgehalte van 3,1 gram vet per 100 gram mosselen. Groot gezondheidsvoordeel is dat mosselen vooral onverzadigde vetten hebben. Die vetten helpen om je cholesterolgehalte laag te houden. Ook op het gebied van mineralen scoren de mosselen prima. De zilte weekdiertjes zijn rijk aan fosfor, jodium, ijzer en vitaminen. Je begrijpt nu vast dat het eten van mosselen – net als bijvoorbeeld het eten van haring– wel degelijk gezond is.

Weinig cholesterol

In vergelijking met andere schaal- en schelpdieren beschikken mosselen over weinig cholesterol met 71 milligram per 100 gram mosselen. Neem je 100 gram mosselen, dan heb je te maken met 125 kcal. Mosselen worden overigens vaak een slank product genoemd. Het is wel minder gezond om rauwe mosselen en andere schaal- en schelpdieren te eten als je in verwachting bent. Zijn de mosselen echter verhit op tenminste 70 graden, dan is het eten van mosselen geen enkel probleem. Neem je regelmatig mosselen, dan is de kans op overlijden aan hartziekten liefst 15 procent kleiner. Neem je het eens per maand, dan reduceer je de kans met 10 procent. Het is een mooie aanleiding om toch echt eens in de week een stukje goede vis te gaan eten.

Veel betere koelmogelijkheden

In het voordeel van de mosselen spreekt vooral de aanwezigheid van de bekende omega-3 vetzuren. Dit zijn zeer gezonde visvetzuren die elk mens goed doen en een boost geven aan je conditie en je gezondheid. Je eet de mosselen in gekookte, gewokte of gebakken uitvoering, ook een bereiding in zuur is uitstekend te eten. Het eiwit waarover de mosselen beschikken is zeer hoogwaardig, zoals de mosselen dus slechts 3,1 gram vet per 100 gram bevatten. Tenslotte; de fabel dat je alleen mosselen eet als de R in de maand zit, kun je beter maar vergeten. Dat was vroeger het geval. Toen waren de koelmogelijkheden echter niet zo uitgebreid als tegenwoordig het geval is.