Vraag honderd mensen of aardappelen gezond zijn en tenminste 99 mensen zullen positief antwoorden. Logisch, want in de beleving van veel mensen eten we in ons land elke dag aardappelen. Onderzoek leert overigens anders, want gemiddeld genomen eten we precies 3,5 dag per week aardappelen. En ja, aardappelen eten is net als bijvoorbeeld het gebruik van uien gezond.
Geen gebrek aan vitamine C en vitamine B6
In aardappelen vind je veel koolhydraten in de vorm van zetmeel, terwijl je met name in de schil veel vezels vindt. Aan vitamine C en vitamine B6 ook geen gebrek, zoals er ook ruim voldoende andere B-vitaminen in aardappelen zitten. In aardappelen zie je bovendien kalium, calcium en fosfor. Aardappelen blijken ook al een verzamelplaats voor bioactieve stoffen. Hét bewijs is wel dat aardappelen opgenomen zijn in de Schijf van Vijf, net zoals bijvoorbeeld spinazie daarin is opgenomen. In de algemeenheid wordt de aardappel gezien als een prima aanvulling op brood en graanproducten.
Gemiddeld eten we 76 gram aardappelen per dag
De verschillende stoffen die aardappelen bevatten maken dat de aardappel in ons land een bijzonder veel gegeten product is. Gemiddeld genomen eet een Nederlander 76 gram aardappelen per dag. Mannen eten meer (89 gram) terwijl vrouwen aan 62 gram voldoende hebben. Zoals al aangegeven eten Nederlanders gemiddeld 3,5 dag per week aardappelen of aardappelproducten.
Op een droge, donkere en koele plaats
Haal je aardappelen in huis dan kun je die doorgaans twee weken bewaren. Wel is het zo dat de aardappelen na enige tijd bewaren wel nadrukkelijk aan kwaliteit inleveren. Je kunt de houdbaarheid van aardappelen verlengen door ze steeds op een donkere, droge en koele plaats te bewaren. Heb je de aardappelen geschild- iets dat overigens niet per se nodig is- en ga je ze koken, dan kun je ze nadat ze gekookt zijn nog twee dagen bewaren. Bewaar je aardappelen in de diepvries dan kun je aardappelen zelfs drie maanden in goede conditie houden.
Geen ideaal afslankmiddel
Aardappelen zijn zeer veelzijdig en behalve talloze positieve eigenschappen heeft het knolgewas ook keerzijden. Een daarvan is dat als je teveel aardappelen eet, je snel groeit in gewicht. Een ideaal afslankproduct is de aardappel dan ook niet. De mensen die zeggen dat een aardappel zwangerschapsdiabetes kan veroorzaken zitten er naast, net zoals het niet klip en klaar is dat het eten van aardappelen slecht zou zijn voor de bloeddruk.