Met bewerkt vlees wordt vlees bedoeld dat een verandering of bewerking heeft ondergaan. Dit kan drogen, pekelen, fermenteren of roken zijn. De bewerkingen aan het vlees worden uitgevoerd om bijvoorbeeld de smaak te verbeteren en het vlees langer houdbaar te maken. Er circuleren veel verhalen over dit soort vlees. Hoewel die niet allemaal blijken te kloppen, is het toch verstandig om bewerkt vlees met mate te gebruiken.

Er doen veel verhalen de ronde over bewerkt vlees

Rondom bewerkt vlees en de fysiologische verandering aan het vleesproduct doen veel verhalen de ronde. Wat dat betreft kun je het product wel vergelijken met eieren. Bewerkt vlees wordt vaak in verband gebracht met onder neer hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes 2 en zelfs darmkanker. Samen worden deze aandoeningen ook wel welvaartsziekten genoemd. Uit onderzoek is echter naar voren gekomen dat dit eigenlijk in het geheel niet aan de orde is. Bij matige consumptie van bewerkt vlees kun je namelijk prima een gezond en gevarieerd eetpatroon aannemen. Specifiek onderzoek heeft zelfs aangetoond dat bewerkt vlees in het geheel niet als oorzaak van hart- en vaatziekten aangemerkt kan worden. Datzelfde geldt voor obesitas. Voorts werd duidelijk dat er geen negatieve invloed is op de bloedsuikerspiegel.

Na het eten van bewerkt vlees heb je langer een vol gevoel

Bewerkt vlees sloeg sterk terug tegen de verhalen die de ronde doen. Bij dagelijks verbruik van bewerkt vlees is namelijk een neutraal en zelfs licht positief effect op de gezondheid waarneembaar en ook op de conditie van je hart. Eet je bewerkt vlees, ook wel welvaartsvlees genoemd, dan eet je vlees met een hoog eiwitgehalte. Dat maakt dat je na het eten van dit vlees langer een vol gevoel houdt. Dit helpt nadrukkelijk bij het op peil houden van het lichaamsgewicht. Daarom ook is verwerkt vlees prima te gebruiken in combinatie met een dieet, ook al omdat het weinig koolhydraten bevat. Eiwit in bewerkt vlees helpt daarbij je om je eetlust te beheersen.

Bewerkt vlees eten prima, maar doe dit met mate en zoek een alternatief

Je kunt dus prima bewerkt vlees eten, mits je dit met mate doet. Overdaad schaadt in dit geval. Je kunt uiteraard ook prima onbewerkt eten of kiezen voor wit vlees, dit in de vorm van gevogelte. Als je ook nog eens het dierenwelzijn wilt verbeteren is biologisch vlees ook een prima alternatief.