Surströmming? Dat is niets anders dan zure haring. Het Zweedse gerecht is niets meer of minder dan oostzeeharing dat gefermenteerd is. Behalve om de smaak staat surströmming bekend om de geur. Daardoor vinden veel mensen het maar een smerig gerecht. De geur is ook inderdaad niet te harden, hetgeen echter helemaal niets zegt over de smaak van de vis.

Waar komt surströmming vandaan?

Zoals gesteld is sprake van een typisch Zweeds product. De vis aan zowel de noord- als de zuidkust van Zweden en vanuit kleine vissersdorpen gevangen. In Zweden vind je ook de Surströmming Akademien. Dit is een genootschap dat alle tradities rondom Surströmming zoveel mogelijk tracht te behouden.

Gisting surströmming

Een tekort aan zout leverde uiteindelijk een nieuwe manier van gisten op in de vorm van fermenteren. In plaats van zout, werd nu pekel gebruikt. Na het inmaken begint de vis meteen te gisten. Dat heeft alles te maken met het hoge vetgehalte van de haring. Hoewel men in Zweden claimt dit gistproces in de zestiende eeuw te hebben ontwikkeld, werd het in Noorwegen – zo beweren de Noren althans- al in de veertiende eeuw toegepast. 

Surströmming kopen in Nederland

De oostzeeharingen worden in de maanden mei en juni in de Oostzee gevangen. Vervolgens wordt de vis gepekeld en worden de vissen in vaten gelegd en in de zon gezet. De vis gaat vervolgens gisten. Op basis van de geur die vervolgens ontstaat wordt bepaald wanneer de vis klaar is om ingeblikt te worden. Na het inblikken vindt er in het blik nog een soort van nagisting plaats. Als gevolg daarvan gaat de vis bol staan. Ben je van plan een blik surströmming te openen? Doe dit dan bij voorkeur in een emmer water. De inhoud staat vaak onder druk en de vlekken die dit op kan leveren in de kleding laten zich maar moeizaam verwijderen. Je kunt surströmming overigens gewoon in Nederland kopen.

Surströmming FILET Röda Ulven 300 g blik (met gefermenteerd FILET)

De stank van surströmming

Na het openen word je ook geconfronteerd met de geur, een combinatie van de geur van rotte eieren en een stinkbom. De zo gehate geur is te danken aan de organische zwavelverbindingen die tijdens het gisten zijn ontstaan. Het is dan ook niet verstandig de surströmming binnen te openen. De penetrante geur die ontstaat in je huis, is namelijk pas na verloop van tijd weg en laat zich aanvankelijk maar moeilijk verdrijven. De geur doet een rot product vermoeden. Niets is echter minder waar, want de vis is allesbehalve rot. Zelfs de vorm van de vis is behouden gebleven.

Eet de surströmming direct uit blik

Als je echt wil genieten van de specifieke smaak van surströmming dan eet je de haring direct uit blik. Spoel je de vis eerst af met water, dan spoel je een deel van de smaak weg namelijk. Voor wie het niet weet, de haring uit de Oostzee smaakt zoutig. Laat je dus niet foppen door de sterke geur van de vis. Kun je de geur weg denken, dan is sprake van een heerlijk visje. Alhoewel velen dit toch bestempelen als een vieze vis.

Surströmming uit blik

Verschillende soorten surströmming

Er zijn verschillende soorten surströmminig te koop. De bekendste varianten die je ziet zijn Oskars Surströmming en Röda Ulven. Oskar Söderström heeft Oskars Surströmming opgericht in 1955 waarin hij tevens voor het eerst zijn vat met gefermenteerde vis, de haring, maakte. De haring in blik kwam in 1966 na lang schaven aan zijn formule op de markt, Oskars Surströmming. Wil je Oskars Surströmming kopen? Dat kan! De Zweedse vis wordt nu wereldwijd geëxporteerd.

Surströmming challenge

Een challenge wordt soms massaal omarmt door BN’ers. Zo hebben we bijvoorbeeld de Ice Bucket Challenge gehad. Of ken je nog de toch wel controversiële Cinnamon challenge? Nu heeft Bas Smit de surströmming challenge in het leven geroepen voor de goede doelen, Prinses Máxima Centrum, stichting Muziekids en Stichting Amulance Wens. De vis challenge ging ook wel door het leven als ‘Braken voor knaken’. Benieuwd? Kijk onderstaand filmpje!

Surströmming challenge Bas Smit

Veelgestelde vragen over surströmming

Surströmming rol je op in een Tunnbröd. Dit is een soort gezoek flatbröd. In het Tunnbröd voeg je ook boter en schijfjes amandelvormige aardappels en blokjes ui toe. Naast het gerecht wordt vaak een lekker biertje geserveerd!

Surströmming ruikt naar rotte eieren door het ontstaan van organische zwavelverbindingen die zijn ontstaan tijdens het gisten. Pas daarom goed op wanneer je het blikje opent want je komt niet zomaar af van de sterke geur.

Het is op zijn zachtst gezegd een Zweedse delicatesse. Naast deze gefermenteerde vis eten de Noorderlingen ook hákarl en rakfisk.

Surströmming is Zweeds voor zure Haring en komt uit Zweden. Het is een lichtelijk gezouten haring en is een gerecht uit de Zweedse keuken.

De haring heeft een zoute smaakt. Een pas geopend blikje surströmming heeft één van de meest bedorven voedselgeuren die er bestaat. Door deze geur begint men al niet aan het eten van surströmming.

Surströmming is een traditioneel Zweeds gerecht. Het is een Baltische zee haring die met zout ruim zes maanden wordt gefermenteerd. Hierdoor ontstaat een geur die ruikt naar bedorven vis.

Surströmming is online te verkrijgen bij verschillende webshops. Je kan het bijvoorbeeld kopen bij surstromming.com of zelfs op amazon.com.