Of eieren gezond zijn? Dat is best een lastige vraag en een vraag die behalve over eieren ook vaak over vis gesteld wordt. Laten we het zo zeggen, het eten van eieren heeft geen aantoonbare voor- en nadelen voor de gezondheid. Veel van de beweringen over het eten van eieren zijn overigens achterhaald. Mooi voorbeeld is wel het verhaal dat je cholesterolgehalte stijgt als je eieren eet, want dat verhaal klopt niet. Aan de andere kant zijn eieren ook geen wondermiddel. Dat is dan ook precies de reden dat eieren als lichtgroen aangemerkt worden op de voedingsdriehoek.

Eten van eieren gaat aantoonbaar niet ten koste van de gezondheid

Het eten van eieren gaat aantoonbaar niet ten koste van de gezondheid. Wel zitten eieren vol met voedingsstoffen als eiwitten en vet. Vet zit vooral in de dooier en dan hebben we het vooral over onverzadigd vet. En dat soort vet is goed voor je lichaam. In eieren vind je veel vitamines terug in de vorm van onder meer B12, vitamine D, vitamine A en B2. Ook aan mineraken geen gebrek met fosfor, ijzer en zink. Met de aanwezigheid van eiwit, ijzer en vitamine B12 zijn eieren ook meteen een perfecte vleesvervanger.

Neem in elk geval niet meer dan zes eieren per week

Jarenlang werd gesteld dat je maximaal drie eieren per week mocht eten. Ook dat is echter achterhaald, je kunt gerust wat vaker een ei nemen. Wel gelden zes eieren als zo’n beetje het maximum per week. Eet je frequent meer eieren, dan de kans op diabetes een aanzienkijk stuk groter. Voor het overige blijkt dat het eten van eieren eigenlijk geen invloed heeft op de gezondheid. En dat niet in positief en dat niet in negatief opzicht. Ondertussen lijken vegetariërs het ei herontdekt zo lijkt het wel. In combinatie met peulvruchten krijg je meer dan voldoende vitaminen en mineralen binnen. Het zal geen geheim meer zijn dat je eieren eet in zacht- en hardgekookte vorm, terwijl ook het omelet en het spiegelei niet bepaald onbekend zijn.

Bewaar eieren met de punt naar beneden, dan blijven ze namelijk langer goed

Eieren en salmonella is een ongewenste combinatie. Salmonella in eieren zorgt voor maag- en darmklachten. Het is daarom verstandig om je eieren in de koelkast te bewaren. En als je de eieren met de punt naar beneden bewaart, blijven de eieren langer goed.