De vraag of venkel gezond is, kan met een volmondig ja beantwoord worden. De groente vindt zijn oorsprong rond de Middellandse Zee en wordt nog steeds ook als geneeskrachtig kruid ingezet.

Afslankmiddel en tegen winderigheid

De Oude Grieken gebruikten venkel al als afslankmiddel en noemden het marathon, de letterlijke vertaling van ‘dun worden’. Ook kauwde men vaak venkelzaad tijdens de preek om het rommelen van de maag tegen te gaan. We spreken dan van de Middeleeuwen. Venkelzaad werd oorspronkelijk ingezet bij problematische spijsvertering als indigestie, winderigheid, buikklachten en krampen. Ook geestelijk kan venkel helpen. Het wordt eveneens ingezet voor het verdrijven van de duivel. Kinderen worden bovendien rustig van venkel.

Gelijkenissen met oestrogeen

Een ding is zeker, venkel is zeer gezond en bevat weinig calorieën. Venkel bevat geen vet maar wel mineralen. Het is bovendien nog steeds ook een geneeskrachtig kruid. In venkel zit een stof die erg veel gelijkenissen vertoont met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Daarom biedt venkelzaad ook verlichting van klachten die typisch voor vrouwen zijn. Dan moet je denken aan overgangsklachten en menstruatie en stimuleert het eveneens de productie van moedermelk.

Supermarkt en groentezaak

De gewone groene venkel is bij de supermarkt beschikbaar net als bij de groentezaak. De zaden vind je bij de reformwinkel of de drogist. Er zijn meer dan voldoende redenen om juist voor venkel te kiezen. Zo helpt het bloedarmoede te voorkomen, zit het boordevol antioxidanten en helpt het ook de spijsvertering om goed werk te blijven leveren. Het is rijk aan vitamine C en beschikt over veel van het mineraal kalium. Venkel helpt daarnaast ook nog eens de bloeddruk reguleren en heeft een sterke antibacteriële werking. Ook de leverfunctie houd je in orde door regelmatig venkel tot je te nemen.

Gewicht verliezen met venkel

Alsof dat nog niet voldoende reden is om vaker venkel te eten is het ook nog eens een adequaat middel om gewicht te verliezen. Venkel heeft namelijk een eetlustremmende werking. Bovendien voorkomt het dat je maag gaat rommelen en als je lang op venkelzaden kauwt, dan word je adem als vanzelf frisser. Rauwe venkel is het beste wat je kunt eten en net als voor ander groenten geldt dat variëren het beste is. Ga dus niet ineens elke dag venkel eten, maar mix het en vergeet ook andere groenten en peulvruchten niet. Want ook bruine bonen en spinazie bijvoorbeeld bieden voldoende positieve eigenschappen om ook die regelmatig te eten.