Nee, om maar met de deur in huis te vallen. Kokosolie, ook wel bekend als kokosvet, is niet per se gezond. Het bevat veel verzadigde vetten, meer dan bijvoorbeeld zonnebloemolie en olijfolie. Het is bekend dat verzadigd vet het gehalte slechte LDL-cholesterol verhoogt en dat maakt de kans op hart- en vaatziekten weer groter. Een beetje kokosolie kan geen kwaad, neem echter niet teveel.
Goed tegen bacteriën en goed voor de weerstand?
Kokosolie zou, zo wordt vaak gezegd, bacteriën doden en zou goed zijn voor de weerstand. Ook zou het helpen bij het kwijt rake van overtollige kilo’s. Voor die beweringen is echter nooit echt wetenschappelijk bewijs gevonden. Voor de nadelen die het gebruik van kokosolie met zich meebrengt geldt dat wel, hoewel er ook nu weer een groep is die daar anders over denkt. Is er sprake van te veel verzadigd vet, dan verhoogt dat je LDL-gehalte in je lichaam en dat vergroot weer de risico’s op de bekende en beruchte hart- en vaatziekten.
Kokosolie en kokosvet is hetzelfde product
Kokosolie en kokosvet zijn hetzelfde. Je hoort vaak dat gesproken wordt over kokosolie, omdat er sprake is van een vloeibare variant die je bij kamertemperatuur bewaart. In een klimaat als dat in Nederland, zie je het echter minstens zo vaak in vaste vorm en heet het daarom ook kokosvet. In kokosvet is het vooral laurierzuur dat de middellange keten van verzadigd vetzuur veroorzaakt. Aan de andere kant zou laurierzuur juist goed is voor de gezondheid omdat de vertering dan anders zou verlopen in het lichaam en dat ook de verzadigde vetten anders verteerd zouden worden.
Niet opgenomen inde Schijf van Vijf
Kokosolie is niet terug te vinden in de Schijf van Vijf. Producten die daar niet op voorkomen krijgen allemaal hetzelfde advies mee; je kunt het eten, maar doe dat niet te veel en niet te vaak. Dan is een alternatief in de vorm van zonnebloemolie en olijfolie met onverzadigde vetten gewoon beter. En zo zijn er dus gerede twijfels bij kokosolie, dat overigens afkomstig is uit de kokosnoten. De verzamelde kokosnoten worden opengebroken en het ‘vlees’ in de kokosnoot wordt vervolgens in de zon te drogen gelegd. Om de olie uit het vlees te halen, verhit je het op relatief lage temperaturen net zo lang tot de olie er vanzelf uitloopt.