Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond en productief leven. Wanneer je minder goed slaapt, kan dit stress opleveren omdat je de broodnodige rust mist. Op lange termijn kan slaapgebrek zelfs tot gezondheidsklachten leiden. Wil jij genieten van een betere nachtrust? Gebruik dan de volgende zes praktische tips!

1. Koop beddengoed van hoge kwaliteit

Goed beddengoed is een investering in je slaapcomfort. Kies voor kwalitatieve materialen zoals katoen of linnen. Deze ademende stoffen helpen je lichaamstemperatuur reguleren en voorkomen overmatig zweten tijdens de nacht. Katoenen dekbedovertrekken voelen zacht aan op je huid, gaan jarenlang mee en zijn geschikt voor ieder seizoen.

2. Maak van je slaapkamer een plek om te relaxen

Zorg voor een slaapkamer die bevorderlijk is voor ontspanning. Vermijd overmatig felle verlichting en kies voor zachte, kalmerende kleuren op je muren. Dit draagt bij aan een rustgevende sfeer die bevorderlijk is voor een goede nachtrust. Zorg ervoor dat de kans om afgeleid te raken zo klein mogelijk is. Zet dus bij voorkeur je werkbureau niet op de slaapkamer, maar richt alles in op het relaxen.

3. Houd ritme en regelmaat aan

Hoe saai deze tip ook klinkt, hij werkt wel: probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Een consistent slaapschema helpt je lichaam een natuurlijk slaapritme te ontwikkelen, waardoor je gemakkelijker in slaap valt en beter doorslaapt. Ook lang uitslapen in het weekend kun je dus eigenlijk beter niet doen. Je lichaam ervaart dat als een soort jetlag en meestal wordt je er alleen maar duf en lamlendig van. Heb je het idee dat je in het weekend slaap moet inhalen? Dan is dat een teken dat je doordeweeks vroeger onder de dekens moet kruipen, om voldoende rust te pakken.

4. Beperk je schermtijd voor het slapen gaan

Vind jij het ook zo lekker om vlak voordat je gaat slapen nog even tv te kijken, of een spelletje te doen op je telefoon? Een vast slaapritueel is heel goed, maar schermtijd hoort daar eigenlijk niet bij. Blootstelling aan het blauwe licht van elektronische apparaten kan de aanmaak van het slaaphormoon melatonine namelijk verstoren. Beperk daarom het gebruik van smartphones, tablets en computers minstens een uur voor het slapengaan.

5. Laat cafeïne staan

Cafeïne en nicotine zijn stimulerende middelen die je wakker kunnen houden. Vermijd het gebruik van deze stoffen enkele uren voor het slapengaan. Let op: zo’n opwekkende stof zoals cafeïne zit niet alleen in koffie en cola, maar ook in veel theesoorten (in de vorm van theïne). En die stof kan tot wel zes uur lang in je lichaam blijven! Je kunt ’s avonds dus beter kiezen voor ander drinken, zoals een rustgevende kruidenthee.

6. Zorg voor de juiste temperatuur

Natuurlijk is het heerlijk om lekker warm onder de wol te kruipen, maar voor je lijf is het beter wanneer het in je slaapkamer niet zo warm is. Een te warme of juist te koude slaapkamer kan je slaap flink verstoren. Houd de temperatuur bij voorkeur tussen de 18 en 21 graden Celsius voor een optimale nachtrust. Pas je beddengoed hierop aan, bijvoorbeeld door te kiezen voor een HEMA dekbed met de juiste warmteklasse. Door aandacht te besteden aan deze tips kun je de basis leggen voor een goede nachtrust. Welterusten!