Het perfecte workout regime kun je ook gewoon thuis volgen. Je moet daartoe wel over genoeg motivatie beschikken om gedurende drie weken dagelijks (een deel van) je oefeningen te doen, waardoor het thuis trainen een gewoonte wordt. Onderstaande zes tips helpen je beslist daarbij.

Redenen waarom je thuis trainen vermijdt

Er zijn verschillende redenen waarom je niet thuis wilt trainen. Zo kun je:

 • te moe zijn na een drukke werkdag of het doen van je huishoudelijke taken;
 • het naar de sportschool gaan relateren aan niet thuis hoeven te zijn;
 • het niet beschikken over trainingsruimte en of apparatuur als een obstakel ervaren;
 • niet weten welk type training het best bij je past;
 • de motivatie en vibes van een groep en of trainer nodig hebben om door te zetten.

Gelukkig pakken de tips in volgende alinea’s deze oorzaken voor je aan waardoor je binnen niet al te lange tijd met plezier je fitness doelen haalt.

Tips om vanzelf meer thuis te sporten

1. Ken je fitness verleden

Ga bij jezelf na:

 • wanneer je het meest gemotiveerd was om te trainen,
 • waarom je dat was,
 • welke oefeningen je toen het liefst deed,
 • waar je trainde,
 • hoe vaak
 • op welke tijdstippen je gaat bewegen.

2. Onderzoek hoe het komt dat je dit patroon los gelaten hebt

De oorzaak kan enerzijds gelijk zijn aan de reden waarom je niet gemotiveerd bent om thuis te sporten terwijl het anderzijds ook kan liggen aan het nieuwe normaal waarin we nu leven. Behalve dat je door de covid-19 pandemie je leven totaal anders moest inrichten is het ook niet meer vanzelfsprekend dat je naar de sportschool kunt gaan. Je trainingstijd verving je wellicht met het kijken naar je favoriete series of een andere bezigheid die nu een gewoonte voor je is geworden.

3. Beloof jezelf om meer te gaan trainen

Begin met het wederom inpassen van de dagen en uren dat je gewend was om naar de sportschool te gaan op je to do lijstje. Plan je dag rond dat moment heen en zeg alle andere afspraken die je buiten de deur hebt na je trainingssessies zoveel mogelijk af. Ontwerp een trainingsschema aan de hand van je oude gewoontes of gebruik daarvoor een van de vele apps op dit gebied. Ze helpen je ook om een specifiek trainingsdoel te identificeren en monitoren ook je voortgang.

4. Creëer een plekje voor je thuis oefeningen

Om thuis te sporten heb je niet veel ruimte nodig. Zodra je vrij drie stappen in elke richting kunt maken beschik je reeds over een basisplek voor je sessies. Daag jezelf uit om alledaagse voorwerpen zoals een pak bloem of suiker te gebruiken tijdens het trainen, waarbij je steeds nieuwe toepassingsmogelijkheden bedenkt. Wie weet ontwikkel je een nieuwe fitness rage waarmee je andere thuis sporters ook inspireert. Indien je budget het toelaat kun je enkele sportartikelen bij een gewichten shop aanschaffen. Start met een aantal dumbells en breidt langzaam aan uit naar je eigen halterstang met een bumper plates. Wist je dat een losse bumper plate ook uiterst geschikt is voor verschillende oefeningen?  

5. Maak thuis sporten tot een gezinsactiviteit

Vooral je kinderen zullen het helemaal cool vinden om samen met je te trainen. Zonder het door te hebben zal hun energie je stimuleren om door te zetten en je grenzen te verleggen. Daarnaast is thuis sporten ook een leuke bezigheid voor jou en je partner, waarbij jullie elkaar uitdagen om vol te houden.

6. Sluit je trainingssessie af met een verwenmoment

Elke inspanning mag beloont worden. Dit geldt ook voor het feit dat het je gelukt is om je thuis trainingsdoel van de dag te bereiken. Beloon jezelf daarom met een lekker lang bad met je favoriete badproducten. Ga daarna genieten van een lekkere snack waarbij je natuurlijk op de calorieën let zodat je fit en eventueel gezond blijft afvallen

Succes!