Het afgelopen anderhalf jaar is het een waar begrip geworden; de coronakilo’s. Doordat iedereen vaak thuis zat, niet naar de sportschool kon of bij het thuiswerken massaal eten bestelde, is heel Nederland flink wat kilo’s aangekomen. Gelukkig gaat alles weer richting normaal. En dat betekent vanzelfsprekend dat jouw gewicht ook weer naar het oude gaat. Dus wordt het tijd om af te vallen. Maar dat moet wel op een gezonde manier gebeuren wat vol te houden is. Daarom geven we jou in deze blog 3 tips over hoe je het beste gezond af kunt vallen.

Gezond afvallen begint met tellen

Hoewel gezond afvallen soms aan kan voelen als een haast mystieke gebeuren, is dat het natuurlijk niet. Je kan afvallen juist als een wetenschappelijk bewezen concept zien. Jouw lichaam neemt namelijk in gewicht toe of af doordat jij een overschot of tekort aan calorieën binnenkrijgt over een bepaalde periode. Door simpelweg het aantal calorieën te berekenen wat jij dagelijks nodig hebt bij te houden samen met het aantal calorieën wat jij via jouw voeding binnenkrijgt, weet je precies hoeveel jouw gewicht zal veranderen. Het is belangrijk hier zo over na te denken, doordat je dan jezelf hier aan vast kan houden tijdens het proces van gezond afvallen.

Het belang van voeding

Gezond afvallen is in 2 categorieën verdeeld, namelijk voeding en beweging. Eerder is al vastgesteld dat voeding de input van calorieën is. Om af te vallen, willen we deze op een zorgvuldige wijze limiteren. Want afvallen moet je als een marathon zien, niet als een sprint. Zorg ervoor dat er een tekort is van 10 tot 20% van je dagelijkse calorieën. Zo val je weliswaar langzamerhand af, maar is het wel beter vol te houden. Vermijd honger door voeding te nemen waar je echt vol van raakt, in plaats van eten waar je maag geen voldoening uit krijgt.

Let daarnaast op jouw voedingstoffen. Doordat jij minder calorieën binnenkrijgt, is het lastiger om het gezonde aantal voedingstoffen te consumeren. Daarbij is een oplossing om vitaminesupplement te nemen of een omega 3 tablet te slikken die omega 3 vetzuren bevat. Daardoor blijf je energiek en behoud jij jouw humeur en wilskracht.

Verhoog de verbranding van calorieën

Een andere manier om af te vallen, is om de het aantal calorieën die jouw lichaam dagelijks verbrandt te verhogen. Zo creëer je hetzelfde effect waarbij lichaamsvet wordt gebruikt als reserves voor het onderhouden van jouw lichaam. Dit doe je door fysiek actiever te worden. Je kan daarbij denken aan intensieve sporten beoefenen. Ook minder intensieve activiteiten die langer duren zoals wandelen hebben een positief effect hierop.

Door jouw calorieën bij te houden, fysiek actiever te worden en jouw voeding te verbeteren, zal gezond afvallen geen droom blijven maar een realiteit worden. Op een gematigde manier deze tips beoefenen, zorgt er ook nog eens voor dat afvallen op een gezonde wijze plaatsvindt. Wij hopen jou voldoende te hebben geholpen met het eerste zetje geven om af te vallen en wensen jou alvast veel succes met gewicht verliezen.