Is andijvie gezond? Ja, verse andijvie is heel gezond. Deze groente bevat veel vezels, vitamine A en C en is rijk aan mineralen (calcium, kalium en ijzer). Ook vitamine K vind je in andijvie, deze vitamine heb je nodig voor de aanmaak van botten en bloed. Gooi het buitenste blad niet weg, was het en gebruik het, want juist het buitenste blad bevat goede stoffen.

Verschillende soorten andijvie

Je hebt de keuze uit twee soorten andijvie, de krulandijvie die je rauw eet zoals sla en de andijvie die je kookt (maar kan ook rauw worden gegeten) en waarvan vaak stamppot wordt gemaakt. Naast de vele goede en belangrijke stoffen die andijvie bevat heeft zij een andere belangrijke functie. Ze werkt namelijk vochtafdrijvend en laxerend. Grootmoeders tips is daarom, eet andijvie wanneer je een moeilijke stoelgang hebt! Daarnaast heeft Andijvie een beetje een bittere smaak. De bittere smaak komt pas echt vrij wanneer je het te lang kookt. Pas daar dus mee op!

Andijvie stamppot

Eet gekookte andijvie als groente bij de warme maaltijd is heerlijk. Maar wat natuurlijk een echt klassiek gerecht is, is de andijvie stamppot. Zowel krulandijvie als ook de ‘gewone’ andijvie kun je gebruiken om stamppot te koken. De krulandijvie hoef je niet mee te koken, voeg haar toe aan de aardappelen als deze gaar zijn, zodat ook de andijvie verwarmd wordt en Klaar is Kees! De andere soort kook je heel kort mee.

Krijg je gasten die met je mee-eten? Zet een pan andijvie stamppot op tafel met of zonder vlees en de complimenten vliegen om je oren. Naast stamppot andijvie is het ook als bijgerecht een aanrader. Heerlijk met de toevoeging van een beetje citroen. Je hoeft geen uren in de keuken te staan om dit gerecht op te tafel te krijgen, het is erg snel klaar en ook nog eens ontzettend vers!   

Inspiratie om elke dag wat anders op tafel te zetten

Je zult maar elke dag iets anders op tafel moeten zetten! Hoe doe je dat toch? Elke ouder die elke dag kookt weet dat het niet altijd eenvoudig is om een keer een ander gerecht op tafel te zetten. Gelukkig hoef je het niet allemaal zelf te bedenken. Online staan veel leuke, lekkere, gezonde, eenvoudige en ingewikkelde recepten. Wat gaan we vandaag eten? Online staat het antwoord. Maak je keuze en je wordt stap voor stap begeleid naar een heerlijk ontbijt, een eenvoudige lunch en een gezonde warme avondmaaltijd. De info bij elk recept is duidelijk.

Online recepten zoeker

Je weet precies welke ingrediënten je voor een bepaald aantal personen in de winkel moet halen, je kent de bereidingstijd (je weet hoe laat je ermee moet beginnen). Ook de voedingswaardes staan vermeld. Je kunt zelf een recept uiteraard altijd aanpassen, maar variaties vind je ook bij het recept online. Heb je even zelf geen inspiratie om te koken? Laat je helpen en gebruik een online recepten zoeker om een ontbijt, lunch of warme maaltijd te bereiden. Deel goed gelukte en smakelijke recepten met je vrienden!