Behalve de vraag waarom bananen krom zijn wordt ook vaak de vraag gesteld of bananen gezond zijn. En ja hoor, gezond zijn bananen zeer zeker. Het grootste deel van een banaan bestaat uit koolhydraat. Een banaan kennen we in de groenere en gele uitvoering. Hoe geler de banaan is, hoe meer suiker er in zit. Naarmate de rijpheid verder toeneemt worden de koolhydraten namelijk omgezet in suikers, fruitsuikers om precies te zijn. Deze natuurlijke suikers zorgen ervoor dat een banaan zeer snel opgenomen wordt in het lichaam. De banaan is bovenal het perfecte tussendoortje gebleken en mateloos populair onder de sporters. Het steekt een ander fruit als bijvoorbeeld de mandarijn nadrukkelijk de loef af.
In een banaan stuit je op ontzettend veel (goede) vezels
Banaan beschikt daarna over heel veel vezels. En die vezels zorgen ervoor dat je een goede en evenwichtige stoelgang hebt. Bovendien zorgen vezels ervoor dat er een verzadigd gevoel ontstaat. Bovendien houden vezels de bloedsuikerspiegel op peil. Omdat je na het eten van een banaan veel minder snel trek hebt, geldt het gele wonder als het ideale tussendoortje. Daarmee hebben we echter nog niet alles over de banaan gezegd.
Zo blijven je botten in een perfecte conditie
In een banaan vind je ook kalium en magnesium. Kalium houd je bloeddruk op niveau n reguleert de vochtbalans. Kalium is goed voor de spieren terwijl een ander bestandsdeel, magnesium, bijvoorbeeld hoge bloeddruk, diabetes en hart en vaatziekten tegen gaat. Magnesium is toch al een zeer belangrijk mineraal dat bovendien je botten in de beste conditie houdt. Magnesium geeft je daarnaast ook nog eens energie.
Veel voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond lichaam én het ideale tussendoortje
Bananen zitten vol met vitamine B en vooral net vitamine B6. Sterker nog, hierin vind je liefst 40 procent van de dagelijkse voorgeschreven hoeveelheid. Vitamine B6 stimuleert de spijsvertering en controleert de bloeddrukspiegel. Met de banaan is een zeer verantwoord tussendoortje genoemd. Er zitten veel voedingstoffen in die nadrukkelijk bijdragen aan een gezond lichaam. Heb je trek en zoek je een verantwoord tussendoortje? Dan is een banaan de perfecte oplossing. De vraag of een banaan gezond is kun je dus met een volmondig ja beantwoorden. De vraag waarom bananen krom zijn is een wat lastigere vraag en een vraag die ook lastiger te beantwoorden is. Wellicht dat we daar op een ander moment dieper op in kunnen gaan.
Veelgestelde vragen over bananen
Teveel bananen eten is net als alle andere voedingsmiddelen natuurlijk niet goed. Maar het is een mythe dat het slecht is om veel bananen te eten. Uit onderzoek is gebleken dat je 400 bananen moet eten wil je een hartstand krijgen van een overdosis aan kalium. Kalium is een mineraal die in de banaan zit.
Advies is om minimaal twee stukken banaan per dag te eten. Het is altijd goed om te variëren binnen de verschillende fruitsoorten. Iedere fruitsoort bevat verschillende vitaminen. Het is dus goed om vaak een banaan te eten, alleen probeer hierbij wel andere fruitsoorten te combineren.
Een banaan zit bomvol kalium. Kalium is een mineraal dat een prikkels doorgeeft in het zenuwstelsel. Een ander effect van kalium is dat het de bloeddruk verlaagd. De banaan bevat tevens vijf van de acht B-vitaminen. De banaan is dus enorm gezond en belangrijk voor het zenuwstelsel.
Je kan elke dag een banaan eten. Ook met het eten van fruit is het van belang om te variëren en eens te kijken naar andere fruitsoorten. Wanneer je verschillende soorten fruit eet zal je ook profiteren van de verschillende soorten voedingsstoffen die ieder fruitsoort bevat.