Spinazie is niet gezond, spinazie is supergezond. Spinazie zit boordevol vitaminen, mineralen en eiwitten. Spinazie maakt onderdeel uit van de amarantenfamilie en komt van origine uit Iran. De bladgroente kwam via Arabische handelaren in de elfde eeuw op Europees grondgebied.

Spinazie bevat vitamine A en vitamine K

Afgaande op wat het Voedingscentrum adviseert neemt je elke dag 250 gram groente – bijvoorbeeld spinazie of een ovenschotel– per dag. Kijken we specifiek naar spinazie, dan zien we dat de bladgroente over vitamine K beschikt. Neem je 100 gram spinazie dan bevat dit 125 procent van de ADH vitamine K. Vitamine K is noodzakelijk voor een gezonde bloedstolling en botstofwisseling. Ander bestandsdeel van spinazie is vitamine A, ook wel retinol genoemd. Dit zorgt voor een reguliere groei en eveneens voor een mooie en gezonde huid.

Spinazie beschikt eveneens over eiwitten

Neem je opnieuw 100 gram spinazie, dan levert je dat 85 procent van de ADH vitamine A op. Ook vitamine C is volop in spinazie aanwezig. Vitamine c is nodig voor gezond bindweefsel. Het is een antioxidant dat vol zit met eiwit. Spinazie in een portie van 100 gram, beschikt over 2,5 gram eiwit. Maak je hier een goede portie van 250 gram van, dan heb je al 6,25 gram eiwit alleen al uit spinazie. Neem je er salade bij, met bijvoorbeeld 100 gram tofu of een andere vleesvervanger en granen, dan heb je zomaar een maaltijd van 35 gram eiwitten op tafel staan.

Bescherm jezelf tegen oxidatieve stress

Door spinazie te nemen, bescherm jij je zelf tegen oxidatieve stress. Hiermee doelt men op de schadelijke gevolgen die vrije radicalen kunnen hebben. Door ons eetpatroon, levensstijl en onze leefomgeving vaak met grote hoeveelheden van die vrije radicalen te maken krijgen is dat toch welk erg belangrijk. Heb je te maken met oxidatieve stress, dan wordt de kans op aandoeningen in de vorm van hart- en vaatziekten een stuk groter.

Vol met mineralen als ijzer, calcium en magnesium

In spinazie zitten ook volop mineralen als bijvoorbeeld ijzer, calcium, magnesium en kalium. IJzer is onmisbaar voor de aanmaak van rode bloedcellen. Voorts speelt het een rol bij het immuunsysteem en bij de productie van energie in ons lichaam. Calcium is zoals bekend goed voor de botten en magnesium zorgt voor gezonde botten en is eveneens goed voor je gebit.