Als je te maken hebt met rusteloze benen, dan gaat dat vaak ten koste van je nachtrust. Want gek genoeg steken de klachten van het Restless Legg Syndroom juist dan de kop op. Je benen voelen zwaar en vermoeid en je ervaart eveneens een vervelend, geïrriteerd en branderig gevoel. Je hebt bovendien je gevoel te moeten bewegen en door te bewegen nemen de klachten ook daadwerkelijk af. Je hebt moeite je benen stil te houden maar na het bewegen zijn de klachten meteen weer terug.

Klachten steken vooral in de nachtelijke uren de kop op

Behalve de al genoemde klachten voel je tintelingen in je benen, heb je vaker kramp in de kuiten en voelen je benen ook zwaarder aan. Mensen met rusteloze benen hebben bovendien voortdurend het gevoel dat ze moeten bewegen. Omdat de klachten vaak in de nachtelijke uren de kop opsteken gaat het nadrukkelijk ten koste van je nachtrust. De oorzaken? Rusteloze benen kunnen duiden op een zenuwaandoening, medicijngebruik, een nierziekte of een minder goede werking van de nieren. Ook bij zwangerschap komen rusteloze benen vaker voor. Natuurlijk kun je iets doen aan dit fenomeen. Het masseren van je benen voor je naar bed gaat helpt echt. De bloedsomloop verbetert dan en dat vermindert de klachten aanzienlijk.

Vaak is vitaminetekort de oorzaak

In de meeste gevallen hebben de klachten te maken met een vitaminetekort en dan met name door een tekort aan magnesium. Magnesium maakt je spieren soepeler en is goed voor het zenuwstelsel. Het bevordert de botaanmaak en zelfs de geestelijke gezondheid en veerkracht. Magnesium vind je onder meer in bananen, het is echter verstandiger een vitamine B12 supplement tot je te nemen. Vitamine C helpt ook. In deze vitamine vind je calcium en magnesium. Het bevordert eveneens de opname van ijzer. IJzer vind je ook in vitamine B12.

Vitamine B12 ook bij bloedend tandvlees en concentratieproblemen

Opmerkelijk is wel dat vitamine B12 niet alleen helpt als je rusteloze benen hebt, maar ook als sprake is van afasie, ataxie en als je te kampen hebt met blauwe plekken of met een bleke huid. Ook bij klachten als bloedend tandvlees en zelfs bij concentratieproblemen kun je prima een beroep doen op vitamine B12. Bij rusteloze benen werkt het in elk geval in vrijwel alle gevallen.