Bruine boven kun je net als bijvoorbeeld olijven als gezond omschrijven. Sterker nog, we zouden toch echt meer bruine bonen moeten gaan eten en dat om verschillende redenen. Wij van alleenpuur.nl wijzen je er verder nog even op dat bruine bonen geen groentesoort is. Het blijven toch echt peulvruchten.

Bruine bonen: aan vitamines geen gebrek

Bruine bonen is niet de meest populaire boon die je bij een maaltijd op tafel zet. Wellicht dat je ze daarom in de supermarkt echt moet zoeken. Dat is best vreemd, want bruine bonen bevatten weinig vet en veel eiwitten en voedingsvezels. Bruine bonen bevatten bovendien complete koolhydraten. Ook aan vitamines geen gebrek als je kijkt naar bruine bonen, zoals de peulvrucht ook al rijk is aan mineralen in de vorm van onder meer ijzer, magnesium, kalium en zink.

Weinig energie maar desondanks toch een verzadigd gevoel

Bruine bonen bevatten weinig energie maar geven wel een zeer verzadigd gevoel. Ze kunnen je ook om die reden prima helpen om je gewicht op het gewenste peil te houden. Je kunt bruinen bonen in zowel de gedroogde variant als uit blik eten. Kies je voor de gedroogde variant dan moet je die wel eerst een aantal uren in water weken. Bruine bonen zijn echter vooral bekend om de grote hoeveelheid vezels die het bevat, ongeveer 6,8 gram per 100 gram bruine bonen. In brood zit bijvoorbeeld ‘maar’ 6 gram. Vezels spelen een grote rol bij onze gezondheid en alleen daarom al kun je bruinen bonen gezond noemen.

Bruine bonen blijken de perfecte vleesvervangers te zijn

Bruinen bonen worden ook wel de perfecte vleesvervangers genoemd en de bonen bevatte liefst 7,6 gram eiwitten per 100 gram. Vitamine B is ook voldoende aanwezig en zeker als je vegetariër of veganist bent is het verstandig om regelmatig bruinen bonen te eten. Wissel die af met andere peulvruchten om er helemaal een gezonde maaltijd van te maken. Door regelmatig bruine bonen te eten houd je het cholesterol op een gezond niveau. En dat zorgt weer voor een kleinere kans op hart- en vaatziekten. En alsof dat nog niet genoeg is bevatten bruine bonen ook nog eens stoffen die een sterk ontstekingsremmende werking hebben.  Je doet er dus zeer verstandig aan om regelmatig eens bruinen bonen te eten. Daar word je niet minder van.