Zomaar een vraag die ons van alleenpuur.nl bereikte: zijn olijven gezond?  Het antwoord op die vraag lees je hier maar we kunnen wel alvast verklappen dat een olijf inderdaad gezond is. Wist je overigens wel dat een groene olijf een onrijpe olijf is? Wij van alleenpuur.nl eten geen olijven. Wij hebben liever een goed stukje vlees.

Olijven populair mede door populariteit van het mediterrane dieet

Olijven worden veel gebruikt en dat heeft onder meer te maken met het mediterrane dieet dat tegenwoordig zo populair is.  Daarom zie je steeds meer olijven en ook olijfolie in de keukens. Olijven hebben de naam zeer gezond te zijn. Ze bevatten 129 gram vet per 100 gram. Van dit vet is ruim tachtig procent oververzadigd vetzuur. Dergelijke vetzuren worden geassocieerd met een reductie van de kans op hart- en vaatziekten. Ook wordt zo het totale gehalte aan cholesterol naar beneden gebracht iets dat ook al geldt voor het LDL-gehakte in je bloed. Dit kun je zien als het gehalte aan slecht cholesterol in je bloed.  

Wel vitamine E, geen vitamine D

Olijven zijn ook bekend vanwege de fenolverbindingen. En die staan weer bekend om allerlei heilzame werkingen. Aan de andere kant is een olijf ook rijk aan calorieën. Zogenaamde  opgelegde olijven bevatten bovendien veel zout. Olijven bieden je wel vitamine E, vitamine D ontbreekt echter. Die zul je dus anders moeten zien te scoren. Kijken we ook nog even met een schuin oog naar olijfolie, een mengsel van de eerste persing olijven met geraffineerde olie. Daardoor heeft het een meer neutrale smaak. Geraffineerde olie krijg je door de eerste persing te verhitten. Daarmee neem je namelijk de onzuiverheden weg. Ook dit heeft invloed op de smaak van olijven.

Groen olijven zijn onrijpe olijven

Olijven bevat omega 3, 6 en 9 vetten en die hebben een gezonde uitwerking op je lichaam. Een bekend bestandsdeel van dergelijke vetten zijn antioxidanten. Opvallend; de smaak van olijven kan heel erg verschillend zijn. Dit kan te maken hebben met het verwerkingsproces, want olijven worden onrijp geplukt en behandeld om ze sneller eetbaar te maken. Dit kan invloed hebben op de smaak. Bovendien kun je dus zeggen dat de groene olijven die je vaak in de schappen van de supermarkt vindt onrijpe olijven zijn. De wijze waarop de olijven zijn behandeld kunnen dus zorgen dat olijven soms anders smaken.

Veelgestelde vragen over olijven

Een olijf is afkomstig van de ‘Olea Europaea’, dit is de Latijnse benaming voor de olijfboom. De vrucht van de olijfboom wordt gegeten uit de pit. Het vruchtvlees wordt gebruikt om olijfolie mee te verkrijgen.

Olijven worden vroeg geplukt omdat dit scheelt in de productietijd. Een andere reden waarom olijven al vroeg geplukt worden is omdat de kans op bederving dan kleiner is.

Afhankelijk van de soort smaken ze over het algemeen een beetje en zuur. Een olijf is namelijk een onrijpe vrucht van een olijfboom. De bittere smaak is afkomstig van het vruchtvlees omdat de vrucht eigenlijk nog niet rijp genoeg is. De zwarte olijf heeft een veel vollere smaak en is wat zachter omdat deze olijven meer gerijpt zijn.

De beste olijven zijn volgens velen de Gordals. Deze variant is groot en heeft een stevige bite. De Gordal olijf is ‘vlezig’ zoals velen dat noemen en heeft een zoetige smaak. Een andere populaire olijf is de Taggiasca olijf afkomstig uit Italië. De Taffiasca oliijf is een donkere olijf afkomstig uit de Taggia streek.

Een olijf bevat Omega-9 vetzuren. Omega-9 vetzuren zijn onverzadigde vetzuren die gunstig zijn voor je hart en bloedvaten. Ook zijn ze bevorderlijk voor je cholesterolgehalte. Daarnaast zitten er polyfenolen in. Dit zijn plantenstoffen die goed voor je zijn.

Het is geen probleem om veel olijven te eten. Per 100 gram bevatten olijven gemiddeld 115kcal. Deze calorieën zijn te herleiden aan de vetten die aanwezig zijn. Per 100 gram bevatten olijven 11 gram vet. Bij sommige mensen bevordert het juist de stoelgang wanneer je er teveel van eet.