Veel mensen kiezen er momenteel voor om hun tuin te vernieuwen. Bijvoorbeeld door een terrasoverkapping te maken. Zo kun je het gehele jaar van je tuin genieten. Om ervoor te zorgen dat de veranda niet verzakt, zijn er betonpoeren nodig. Deze betonnen producten worden in de grond zet en de houten palen van de overkapping worden eraan vast gemonteerd. Zo krijgt deze een uitstekende fundering op een simpele manier. Maar zijn betonpoeren wel zo duurzaam?

Duurzaamheid van beton

De algehele gedachte van beton is dat het niet duurzaam is. De feiten laten echter een ander beeld zien. Door betonnen producten te gebruiken, zoals in de eerste alinea benoemd met de poeren bij een terrasoverkapping, wordt de levensduur van een constructie verlengd. Wanneer je bij een veranda gaan betonpoeren zou gebruiken en je plaatst de houten palen rechtstreeks in de grond, heb je binnen een paar jaar houtrot. Om te voorkomen dat je je overkapping dan deels opnieuw kunt opbouwen met nieuwe materialen, kun je bij voorbaat een betonnen fundering middels poeren gebruiken. Daarnaast kunnen betonmengsels duurzaam worden gemaakt door allerlei secundaire grondstoffen te gebruiken en valt het zeer goed te recyclen. Ook heeft het invloed op de CO2 uitstoot, vanzelfsprekend in Nederland een grote factuur voor wat betreft energieverbruik. De energievraag kan beperkt worden door gebruik te maken van een betonnen constructie, dit valt dan namelijk onder een grotere massa. Een grote massa houdt in dat er minder vraag naar energie is omdat de warmte die wordt opgestookt bij het verwarmen van een gebouw, bij een betonnen constructie wordt opgeslagen in de betonmassa. Zo blijft de temperatuur binnen langer aangenaam en is er minder sprake van CO2 uitstoot.

Lees ook: Veel toepassingen voor steigerplanken

Verleng de levensduur van je terrasoverkapping met betonpoeren

Om houtrot te voorkomen gebruik je betonpoeren. Zo gaat je terrasoverkapping langer mee en heb je geen last van verzakkingen of zelfs beschadigingen bij storm wanneer je bouwconstructie niet goed vast staat. Maar hoe kies je nu de juiste betonpoer? Er zijn vele verschillende formaten. Het beste kun je letten op de dikte van de houten palen die je gebruikt. Koop betonpoeren die dezelfde dikte hebben als de palen. Wanneer je deze aan elkaar vastmaakt sluiten ze namelijk mooi op elkaar aan. Wanneer je bijvoorbeeld houten palen hebt van 12×12 cm, dan kies je voor een poer van ook 12×12 cm. De douglas palen kunnen middels een draadeind en stelplaat vastgemaakt worden aan de poer. De palen komen daardoor boven de grond uit en zo kies jij op een duurzame manier voor een langere levensduur van jouw bouwconstructie!
Wil je meer weten over betonpoeren? Ga dan naar www.betonpoerengigant.nl.

Lees ook: Tijd voor PVC vloeren