Het traagschuim matras of visco-elastische schuimmatras zijn populair onder de consument. Traagschuim biedt een zeer goede ondersteuning. Dankzij de drukverlagende werking van het materiaal is een traagschuim matras ideaal voor mensen die last hebben van rugpijn. In dit artikel leggen we uit wat een traagschuim matras is en wat de voordelen van traagschuim zijn.

Wat zijn de eigenschappen van een traagschuim matras? 

Traagschuim wordt vervaardigd uit polyurethaan. Dit materiaal werkt als een ondersteunend luchtkussen. Hierdoor is een traagschuim matras zeer elastisch en neemt snel zijn oorspronkelijke vorm weer aan. 

Traagschuim reageert op warmte. Wanneer het materiaal in aanraking komt met jouw warme lichaam wordt het materiaal zachter. Hierdoor zakt je heerlijk weg in een traagschuim matras. Traagschuim omhult dus perfect de vorm van je lichaam en vangt bewegingen goed op. 

Wist je trouwens dat dit materiaal oorspronkelijk werd ontwikkeld door de NASA? De ruimtevaartorganisatie was op zoek naar een materiaal dat schokken tot een minimum kon beperken. Daarnaast moest het materiaal de drukpunten bij astronauten tijdens het opstijgen van raketten kon verminderen. Vanaf de jaren tachtig werd dit schuim beschikbaar voor het grote publiek, om nog comfortabelere matrassen te maken.

Een thermo-reactief schuim met talrijke gezondheidsvoordelen

De belangrijkste eigenschap van visco-elastisch schuim is dat het “warmtegevoelig” is: wanneer je op het matras ligt, reageert het op je lichaamswarmte en de uitgeoefende druk, zodat het traagschuim de contouren van je lichaam aanneemt. Door de warmte en het gewicht omhullen de schuimcellen de vorm van je lichaam, ontspannen je spieren en krijg je een uitstekende ondersteuning. Bovendien worden door de betere gewichtsverdeling de drukpunten drastisch verminderd. Dit leidt tot een betere uitlijning van de wervelkolom, verlicht rug- en nekpijn en verbetert de bloedcirculatie.

Een traagschuim matras biedt gepersonaliseerd slaapcomfort

Het andere voordeel van visco-elastisch schuim is dat het uitstekende individuele ondersteuning biedt. Omdat traagschuim reageert op lichaamswarmte en -gewicht, wordt je niet gestoord door de bewegingen van de persoon die naast je slaapt. Dit is een eigenschap die men bijvoorbeeld niet terugvindt in een binnenveringsmatras. Als je een lichte slaper bent, en je wordt om de haverklap wakker, dan raden wij je een traagschuim matras aan.

Lees ook: Effectief en natuurlijk de strijd aangaan met muggen