Tiramisu is een traditioneel Italiaans dessert dat is gemaakt met savoiardi-koekjes die in koffie zijn gedrenkt en gelaagd met een rijke, romige vulling van likeur-mascarpone. Het zalige dessert wordt vervolgens bedekt met cacaopoeder om het zijn kenmerkende zwarte kleur te geven.

Recept tiramisu

Er zijn verschillende varianten om Tiramisu te maken. Er zijn zelfs recepten waarin banaan in wordt verwerkt. Onderstaand recept is de klassieke Tiramisu. Deze Tiramisu is geschikt voor 6 personen. De voorbereiding betreft 20 minuten. Wanneer je de Tiramisu gemaakt hebt moet je her nog 2 uur laten afkoelen. Zie onderstaande lijst met de benodigdheden voor het maken van Tiramisu.

Benodigdheden Tiramisu

  • 145 ml sterke zwarte koffie
  • 3 el koffielikeur, b.v. Tia Maria
  • 300 ml slagroom
  • 12 lange vingers
  • 150 ml mascarpone
  • 50 gram poedersuiker
  • 50 gram pure chocola geschaafd, plus extra chocoladekrullen

Bereidingswijze van Tiramisu

Bedek de bodem en zijkanten van een broodcvorm met een inhoud van 450 g met plastic folie. Leg hierin 4 lange vingers. Meng de koffie met de likeur en giet 1/3 van het mengsel in de vorm. Doe de rest van de lange vingers in een ondiepe schaal en giet de rest van het koffiemengsel erover. Klop de helft van de room stijf en schep de mascarpone en suiker er doorheen. Verdeel de helft van het mengsel over de lange vingers in de vorm. Bestrooi met 30 gram geschaafde chocolade. Bedek met een laag geweekte lange vingers en de geraspte chocolade toe. Eindig met een laag geweekte lange vingers en zet gedurende 2 uur in de koelkast. Keer de tiramisu om op een bord en verwijder het plastic folie. Klop de rest van de slagroom op en bestrijk de boven en zijkant ermee. Decoreer met chocoladekrullen