Mits je er niet teveel van eet is pure chocolade best gezond. Aan de andere kant is het wel oppassen geblazen vanwege de aanwezigheid van veel verzadigde vetten en calorieën. Pure chocolade heeft om die reden geen plaats gekregen in de Schijf van Vijf. Zoek je dat wel, dan is een banaan een beter tussendoortje.

Een goede  dosering en je bloedvaten worden elastischer

Kijken we naar pure chocolade dan is cacaopoeder, pure en extra bittere chocolade, rauwe cacaopoeder en rauwe chocolade een gunstige uitwerking op de bloedvaten. Dit wordt veroorzaakt door flavanolen, dit zijn antioxidanten. Neem je dagelijks meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao dan maakt dat je bloedvaten elastischer. Neem je tien gram (extra) bittere chocolade of een zelfde hoeveelheid van rauwe cacao of cacaopoeder dan kom je aan de 200 gram milligram flavanolen. Wat betreft verzadigd vet bevat pure chocolade 20 gram per 10 gram chocolade. Dit verhoogt het LDL cholesterolgehalte in het bloed en dat kan eventueel de kans op hart- en bloedvaten vergroten.

De nadelen van pure chocolade wegen niet op tegen de voordelen

De nadelen wegen echter niet op tegen de voordelen die het eten van pure chocolade te bieden heeft. Zo werkt pure chocolade als antioxidant en voorkomt het de klontering van het bloed. Pure chocolade werkt bovendien bloeddrukverlagend. Ook heeft het eten van pure chocolade een goede uitwerking op de gezondheid van je huid en beschermt het je huid tegen Uv-straling. Door pure chocolade neemt ook het vetpercentage in de lever af. Belangrijk, want teveel vet in de lever is gevaarlijk voor je gezondheid.

Pure chocolade is goed voor zowel je hart als voor je brein

Pure chocolade bevat ook nog eens de belangrijke vitaminen A en B. Voor meer dan welk ander product geldt dat je pure chocolade met mate moet eten. Doe je dat dan krijg je van pure chocolade een heuse magnesiumboost. Bovendien heeft pure chocolade een ontstekingsremmende werking en is het mede daardoor ook goed voor je hart. Op je brein heeft het ook al een goede uitwerking. De hersencellen functioneren beter en kwetsbare cellen worden beschermd en stimuleren de aanmaak van nieuwe cellen. Ondertussen wordt onderzocht of pure chocolade ingezet kan worden voor de bestrijding van een ziekte als Alzheimer. Pure chocolade is dus gezond, mits je er niet teveel van eet.