Wanneer jij erop uit bent om alles uit de kast te halen op het gebied van jouw woongeluk, pak je dat natuurlijk zo duurzaam mogelijk aan.

Maar dat is zo’n vaag begrip, ‘duurzaam’. Wordt veel de wereld ingeslingerd door hipsters en social justice warriors. Of niet?

Nou, misschien wel. Maar dat er zo mee rond wordt gestrooid is helemaal niet zo gek. Iedereen profiteert er namelijk van: jij, wij, jouw directe omgeving, het milieu, de planeet, de toekomst. Want wanneer al onze materialen en gebruiksvoorwerpen duurzaam worden geproduceerd, betekent dat een lagere belasting voor de natuur en behouden we onze grondstoffen. Vandaar dat duurzaamheid helemaal geen hipster begrip is maar juist een manier van leven die we moeten leren kennen en koesteren. En een beter milieu, zo luidt de inmiddels ingeburgerde want o zo ware slogan, begint bij jezelf.

Dus maak er wat van! Stel hoge eisen aan jezelf bij het renoveren en herindelen van jouw woning. Laat ons je alvast een beetje op weg helpen.

Als de nood het hoogst is

En anders moet je het niet doen. Heel simpel. Belast het milieu niet door op allerlei grillen in te gaan en dingen te veranderen die je later weer terug wilt draaien. Dat klinkt natuurlijk hartstikke logisch en is het ook, maar het gebeurt helaas vaker dan je denkt. Dergelijke problemen ontstaan ook wanneer je niet eerst een volledig plan uitdenkt maar gewoon meteen begint met renoveren, slopen en andere ingrijpende klussen uitvoeren. Kortom, zeker zijn van je zaak. Bezint eer ge begint!

Lees ook: Wanneer is een PVC vloer duurzaam

Recyclebare materialen

Dit geldt voor kozijnen, ramen, deuren, meubels, gebruiksvoorwerpen… alles eigenlijk! Sorry, wat geldt daarvoor? Nou, dat je ze kunt inleveren zodat ze opnieuw worden gebruikt. Op die manier hoeven er niet onnodig fossiele grondstoffen te worden aangesproken, die zienderogen op raken. Soms hangt het dan ook af van de manier waarop je met jouw spullen om gaat. Kies bijvoorbeeld eerder een visgraat laminaat vloer dan eentje van pvc. Tenzij je laatstgenoemde niet vastlijmt: dat betekent immers dat je hem met je mee kunt nemen zodra je gaat verhuizen. Maar zeg nou zelf: zo’n vloer van organisch materiaal staat toch vele malen mooier?

Oké, die beslissing laten we lekker bij jou liggen. Weet in ieder geval wat je doet!

Kwaliteit kent geen tijd

Wanneer het om jouw woning gaat, staat kwaliteit natuurlijk voorop. Dat mag geen verrassing zijn, dat zien wij ook wel in. Maar het gaat niet alleen om wat jouw aankopen voor jou betekenen: ook het milieu heeft recht op een beetje inspraak! Kies jij namelijk voor gebrekkige kwaliteit meubelen en andere voorzieningen, dan heb je om de haverklap iets nieuws nodig. Wanneer die materialen dan ook nog eens slecht voor het milieu zijn, dan heb je de poppen al helemaal aan het dansen. Jij moet vaker je portemonnee trekken, het milieu betaalt de prijs en de fossiele brandstoffen waar we het net over hadden slinken.
In plaats daarvan kun je beter een redelijke investering doen en er op die manier zeker van zijn dat jouw aankopen nog jarenlang meegaan!