Zodra jij je huis voor het eerst gaat inrichten of flinke renovaties van plan bent, wil je die vullen met onderdelen en meubilair waar je ook daadwerkelijk wat aan hebt.

Denk aan alles, van je behang tot decoraties en van je meubelen tot je wasmachine. Het gaat namelijk om alle spullen die je koopt voor je nieuwe huis en die flink aan de prijs zijn. Doe je een investering, dan wil je graag dat je voor al wat je aanschaft niet om de zoveel tijd opnieuw hoeft te dokken. Dat is zonde van je tijd, geld en woongeluk.

Jouw vloer vormt op deze regel uiteraard geen uitzondering. Het is al een bewerkelijke klus om planken, zeilen en tegels te vervangen, aangezien je eerst de ruimte die je gaat renoveren leeg moet maken. Des te meer reden om voor een materiaal te kiezen dat duurzaam is. En, zoals je aan de titel reeds af hebt kunnen lezen, is pvc daar een geweldig voorbeeld van. Waarom en hoe dan precies? Dat leggen we je hieronder uit.

Kwaliteit

Natuurlijk is de ene (visgraat) pvc vloer de andere niet. Zolang er van de beste materialen gebruik wordt gemaakt om dit type bodemlaag samen te stellen, zit je echter altijd goed. Logisch, natuurlijk. Een pvc vloer van hoge kwaliteit herken je aan:

  • Een lage emissiewaarde: hoe minder vluchtige stoffen er uit een pvc vloer komen, hoe beter.
  • Een pu-toplaag: deze bestaat uit polyurethaan en geeft jouw vloer een mooie, matte en natuurlijke uitstraling. Bovendien verzekert die dat jouw vloer – afgezien van stofzuigen en dweilen – nauwelijks tot geen onderhoud behoeft.
  • Een kurklaag: dit natuurproduct wordt vaak aan een pvc vloer toegevoegd met twee hele goede redenen! Het zorgt namelijk voor een extra geluiddempende werking en ook warmte wordt goed geabsorbeerd. Hartstikke handig – zeg maar noodzakelijk – wanneer je van vloerverwarming gebruik wilt maken.

Langdurig gebruik

Uiteraard zorgt de kwaliteit van een vloer er ook voor dat je er heel lang van mag profiteren. Is en grote zorg besteed aan de samenstelling van een pvc vloer, dan kun je er minstens tien jaar mee door. In de beste gevallen zelfs twintig! De kwaliteit merk je ook aan de garantie die je krijgt bij aankoop, die kan beginnen bij tien en oplopen tot wel vijftien jaar.

Recyclen

Een losse vloer erin leggen heeft natuurlijk nadelen dat de boel op een gegeven moment kan gaan schuiven. Kinderen en huisdieren hebben nog wel eens de neiging om met de omhoogstaande randen te gaan spelen. Geloof ons, wij spreken uit ervaring! Maar verlijm je hem – of laat je dat doen – dan zit je er letterlijk aan vast. Wanneer je gaat verhuizen, kunnen de nieuwe bewoners de vloer overnemen. Doen ze dat niet, dan zul je hem zelf naar de stort moeten brengen. Opnieuw gebruiken gaat namelijk niet lukken: de lijm is zo sterk dat je grote stukken vloer geheid kapot zult gaan trekken.