Langzaam groeiende vetplanten zijn geweldig. Als je op zoek bent naar een kamerplant die kan overleven in woningen, dan kun je beter de woestijnroos proberen. De Woestijnroos komt oorspronkelijk voor op drie plekken: Madagaskar, het Midden-Oosten en Noordoost-Afrika. Maar wat maakt deze plant nou zo bijzonder? Lees verder om meer te weten te komen over de prachtige woestijnroos.

De woestijnroos is een giftige plant

Na een grondig onderzoek kwamen we erachter dat de woestijnroos een giftige vetplant is die de meeste kwekers behoorlijk uitdagend vinden om ze binnen kweken. De roze bloemen zijn kenmerkend voor de woestijnroos. Hoewel de roze bloemen voornamelijk veel gezien is bij deze plant, vind je ook andere woestijnrozen met verschillende tinten.

Bloei en geur

Afgezien van de dikke stelen bloeit de woestijnroos enkele roze bloemen als ze onder gunstige omstandigheden groeit. Soms moet je wat geduld hebben, omdat het een langzame groeier is en het wat langer kan duren dan normaal voordat er bloemen verschijnen. De bloemen duren een paar weken in de lente en in de zomer en verliest de woestijnroos haar kracht.

Woestijnroos

Licht en temperatuur

De woestijnroos, zoals de naam al doet vermoeden, houdt ervan om te vertoeven in de volle zon. En het is toch bijzonder voor een vetplant die gebaad is bij veel licht. Het is echter ook essentieel om te vermelden dat het kweken van deze bloeiende plant ergens met onvoldoende licht tot etiolatie kan leiden. Etiolatie is het wit blijven van de plant door uitblijven van voldoende light. Tijdens de bloeifase heeft de woestijnroos minimaal 6 uur licht per dag nodig, zodat de bloemen helemaal tot leven komen!

Hoewel de woestijnroos de volle zon nodig heeft om toppen te produceren, wil je het tijdens het groeiseizoen de plant ook soms rust geven. Intense hitte van de zon kan schade toebrengen aan de bladeren. De ideale temperatuur voor deze bloeiende vetplant moet ergens tussen de 21 en 26 graden Celcius, de ideale kamerplant dus! Probeer de temperatuur niet onder de 15 graden Celsius te laten komen.

Vochtigheid

De woestijnroos houdt er meestal niet van om te groeien in een omgeving met te veel vochtigheid. Het houdt de droge omstandigheden vanzelfsprekend wel goed vol. Overtollig vocht maakt de grond is funest voor de wortels waardoor kans op rotting ontstaat. Hierdoor krijgt de plant nare schimmelinfecties. Om de luchtvochtigheid in evenwicht te brengen, wil je je woestijnroos de juiste dosis zonlicht geven. Het plaatsen van deze vetplant in de buurt van een vensterbank of onder kweeklampen zou de luchtvochtigheid aanzienlijk helpen verlagen. Het ideale luchtvochtigheid moet ergens tussen de 50 en 60 procent liggen. Kortom, je wilt je woestijnroos behandelen als tropische plant in de zomer of lente en als cactus in de winter of herfst.

Bodem en Eisen

Gebruik potgrond met een lichte textuur die een gemakkelijke drainage mogelijk maakt. Het moet ook een beetje vocht vasthouden. Het is het beste om de potgrond aan te passen met perliet en zand om de drainage te verbeteren. Woestijnrozen zijn niet ingewikkeld om te verzorgen als ze buiten in de grond worden gekweekt, zolang de temperatuur maar goed blijft. Dit kan dus voor problemen zorgen in de herfst en wintermaanden in Nederland!

Oppotten

Hoewel de woestijnroos de eigenschappen heeft van een langzame groeier, is hij vatbaar voor groeiachterstand wanneer de wortels gebonden zijn aan de pot. Je wil dit voorkomen waardoor een middelgrote pot voldoende moet zijn. Het is daarom ook verstandig om de woestijnroos in de winter uit je duurzame tuin te vetplaatsen en naar binnen te halen.

Verzorging en onderhoud

Een drastische verandering in de omgeving kan het algehele uiterlijk van de plant doen veranderen. Pas hier dus voor op! Bladeren hebben bijvoorbeeld de neiging om te vallen door temperatuurschommelingen. Ze kunnen ook van hun natuurlijke kleur veranderen als ze niet op de juiste manier aan zonlicht worden blootgesteld. Dus regelmatig onderhoud en verzorging kan nodig zijn. Je zult je woestijnroos vrij vaak moeten snoeien om zijn weelderige uiterlijk te behouden. Verwijder alle bladeren die bruin worden of er verkleurd uitzien. Trimmen stimuleert ook de nieuwe groei.