Wanneer jij begint aan jouw tuin heb je er ofwel een enorme rimboe liggen, of nog helemaal niets. Tijd om de handen uit de mouwen te steken!

Natuurlijk snappen wij het als geen ander dat jouw groene vingers al tintelen bij het idee om direct met jouw tuin aan de slag te gaan. Mochten jouw grijpers echter een andere kleur hebben en je weet nog niet zo goed wat te doen: blijf kalm. Doe niets overhaast. Al jouw geduld wordt beloofd zodra je met een goed doordacht plan en vervuld van liefde voor al dat groen jouw tuin onder handen gaat nemen en er een mooie, duurzame plek van maakt. Eentje die een trekpleister vormt voor egels, kikkers, vlinders en vogels! Zeg nou zelf, dat is toch dé droom?

Niet langer, als het aan ons ligt. Met de tips die wij voor jou hebben verzameld, ga jij deze namelijk verwezenlijken. Ben jij klaar om dit natuurlijke avontuur aan te gaan? Wij kunnen ook niet wachten. Kom, ga met ons mee!

Nou ja, ‘voeten’… wortels! Alleen hebben die niet allemaal dezelfde grond nodig. Daarnaast moet die bodem ook nog eens helemaal gezond zijn. Draag je daar geen zorg voor, dan staat heel jouw tuin avontuur op het punt om direct te mislukken, nog voordat je goed en wel bent begonnen.

Dat moeten we natuurlijk niet hebben! In plaats daarvan moet je je grond met heel veel zorg gaan behandelen. Een verkeerde methodiek kan het hele project immers de kop kosten. Voorbeelden daarvan zijn de schoffel iets te enthousiast ter hand nemen en van spitten je hobby maken. Daarbij kunnen we het gebruik van een te grote hoeveelheid kunstmest of tuinaarde ook met klem afraden. Die laatste komt wel heel goed van pas wanneer je één of meerdere borderpakketten hebt gekocht en je bloemperken wat wilt ophogen. Het ademt alleen net goed genoeg, zodat jouw planten ook niet zullen groeien.

In plaats daarvan zoek je allerlei organische materialen bij elkaar die je lekker laat composteren. Alle groente-, fruit- en tuinafval, bijvoorbeeld. Aardappelschillen weggooien? Dacht het niet! Een mulchlaag die vol zit met schimmels en bacteriën is hartstikke goed voor je bodem.

(Rang)schikken

In plaats van puur iets te kopen dat je mooi vindt, loont het zeer de moeite om je echt in de planten en bloemen die je in je tuin wilt hebben te gaan verdiepen. Wat bloeit wanneer het beste? Op welke plek? Heeft jouw gewenste groenvoorziening veel of weinig verzorging nodig?

Kijk ook goed naar de andere eigenschappen van bloemen en planten. Want sommige soorten zijn extra aantrekkelijk voor vogels, vlinders, kikkers en egels! Het is niet alleen een prachtig aanzicht, die drukte in jouw tuin. Je hebt zo ook nog eens minder last van ongedierte, waar al deze vriendjes jou maar wat graag – en geheel onbaatzuchtig, uiteraard – van af helpen!