Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker onderwerp, ook bij het tuinieren. Ook jij als hobbyist in de tuin kan daar je steentje aan bijdragen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je het vogels wat gemakkelijker maakt om aan voedsel te komen. Dit door struiken en planten aan te planten waar bessen aan groeien die vogels graag consumeren. Denk hierbij aan de Hedera, ligusters, de Japanse hulst en verschillende soorten Prunus. Vogels eten graag deze bessen en nemen ze mee voor hun jongen. Let er wel op dat kleine kinderen of huisdieren deze bessen niet eten.  Ze zijn niet allemaal giftig. Sommigen amper giftig te noemen. Maar een deel van de genoemde planten geven bessen waar mensen en dieren, zoals honden, even wat ziek van kunnen worden.

Bessen van de Japanse hulst

De Japanse hulst is een veel voorkomende vervanger van de buxus. Aan sommige soorten van de Japanse hulst, ook wel Ilex crenata genoemd, groeien bessen. Het gaat hierbij om de vrouwelijke planten. Een van de bekendste hierin is de Green Hedge. Door deze haagplanten aan te planten zorg je ervoor dat vogels gemakkelijker hun voedsel kunnen vinden, een duurzame manier van tuinieren dus! De bessen komen tevoorschijn na de bloei (na de zomer) en zijn klein en zwart van stuk. Let erop dat de bessen licht giftig zijn.

Wat kun je verder doen? 

Insecten leven vaak in en tussen bladafval en verdorde planten. Wanneer je deze opruimt, verdwijnen de insecten dus ook. Hiermee verwijder je echter ook het voedsel van de vogels. Vaak worden ze namelijk door veel vogels gevangen en meegenomen naar hun nest om hun jongen te voeden. Ook voor wat betreft het nest is het goed om takjes, mos en dergelijke te laten liggen in de tuin. Hier kunnen de vogels weer een mooi nest van bouwen. Daarnaast is het goed om zelf compost te maken. Natuurlijk kun je een rijke bodem kopen, maar dit kun je ook gemakkelijk zelf maken door allerlei takjes en plantaardige keukenresten op een composthoop te gooien.

Biologische compost

Wil je toch liever compost kopen? Kies dan voor biologische compost. Deze compost is heel geschikt om te gebruiken in je moestuinbak. Vanzelfsprekend is het ook logisch om geen gif te gebruiken in de tuin. Er zijn genoeg creatieve oplossingen om alsnog luizen en slakken bij je planten, groenten en fruit weg te houden! Verder is het goed om in de zomer op te letten dat je niet teveel water verspilt. Zo helpen we allemaal een stukje mee om de tuin en de natuur duurzamer te maken.