Het lijkt wel alsof iedereen er aan moet geloven vandaag de dag: er komt geen einde aan de hoge energiekosten. Dus draaien we massaal de verwarming meerdere graden naar beneden. Hoewel dat op de korte termijn de eerste nood kan lichten, kan je voor de langere termijn beter echte maatregelen treffen. Maar waar begin je?

Van het gas af! Tja, dat zouden we allemaal wel willen, maar dat is nogal een grote stap die de nodige kosten met zich meebrengt. Wat je op dit moment beter kunt doen, is onderzoeken hoe je jouw huis kunt verduurzamen. Want elk huis is immers anders. Is een warmtepomp geschikt voor jouw huis, heb je een spouwmuur en wat kost spouwmuurisolatie, heb je een goed dak voor zonnepanelen? En kan je die beter kopen of huren? En niet in de laatste plaats: moet je alles zelf betalen of kan subsidie je een handje helpen? 

Energiecoaches

Hoe kom je nu aan al die informatie? Daarvoor is een energiecoach. Deze kan je advies geven hoe je energie kunt besparen. En welke grote, maar ook kleine maatregelen je hiervoor kunt treffen. Veel gemeentes in Nederland hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in energiecoaches: buurtbewoners die met een training kennis hebben opgedaan op het gebied van duurzaamheid. Zij brengen hun kennis maar al te graag over op buurt- of stadsgenoten. En het mooie is: advies van een energiecoach via de gemeente is gratis.

Warmtescans

Een warmtescan van je woning

Een andere optie die wel geld kost maar ook heel veel informatie geeft over jouw huis, is het laten maken van een warmtescan. Een warmtescan laat zien waar jouw huis warmte ‘lekt’. Bij het raam? De voordeur, of misschien het dak? Als je dit weet, kun je heel gericht maatregelen treffen. Je kunt een aanvraag doen voor een quick scan of een uitgebreide scan. Uiteraard is die laatste kostbaarder. Veel gemeenten bieden een quick scan gratis aan. Ook energie coöperaties hebben vaak mensen die een scan kunnen maken. Er zijn ook bedrijven die warmtescans aanbieden, maar zij doen dit niet gratis. Wel zijn zij in staat om uitgebreidere scans te maken en het nodige advies erbij te geven.

Korte termijn

Wil je een korte termijn oplossing? Dan moet je het zoeken in kleine bespaarstappen op gas, elektra en water. Zoals  

  • verlichting vervangen door ledlampen;
  • alleen die ruimte verwarmen waar je bent;
  • tochtstrippen onder de deur plaatsen;
  • de thermostaat overdag een graadje lager zetten en ’s nachts meerdere graden;
  • je huis dagelijks een half uurtje laten luchten. Droge lucht warmt namelijk sneller op dan vochtige lucht. Daarnaast voorkomt het schimmel;
  • ’s avonds de gordijnen dicht doen;
  • korter en minder vaak douchen
  • het ecoprogramma gebruiken voor wasmachine en vaatwasser. Dat scheelt gemiddeld 30% aan energie.

Bovenstaande stappen helpen je om je rekening iets naar beneden te krijgen. Maar wil je echt impact maken, dan heb je dus grotere maatregelen nodig. Begin vandaag nog met de eerste stap naar een energiezuinig huis.