De gemiddelde Nederlander gebruikt ongeveer 100 rollen per jaar, wat met een inwoneraantal van bijna 18 miljoen mensen een onvoorstelbare hoeveelheid is. Het is dan ook een eenvoudige manier om bij te dragen aan een beter milieu door te kiezen voor een duurzame rol. Iets dat nu eindelijk echt mogelijk is.

Waarom is het meeste wc papier niet duurzaam?

Om één rolletje toiletpapier te maken is maar liefst 140 liter water nodig (dat is gelijk aan 20 keer volledig het toilet doorspoelen), om het nog maar niet te hebben over het stroomverbruik. Er zijn dus voor het maken van toiletpapier veel grondstoffen nodig, veel meer dan je in eerste instantie zou denken.

Veel toiletpapier wordt (nog steeds) niet gemaakt van duurzame materialen, waarvoor dus hele bossen worden gekapt. Wat neerkomt op 384 bomen per mensenleven, voor het maken van regulier toiletpapier. Iets dat overigens niet het geval is voor eco toiletpapier.

Een ander probleem met betrekking tot duurzaamheid is wit wc papier. Dit is namelijk gebleekt, onder andere met … bleek. Iets waarvan we allemaal weten dat het ontzettend slecht is voor het milieu, aangezien het niet afbreekbaar is en het zelfs onder klein chemisch afval valt. Een product waar je dus ook liever niet je billen mee afveegt.

Wat kunnen wij doen?

Als we deze 100 rollen die we per persoon per jaar gebruiken zouden uitrollen, is dat gelijk aan twee keer een baan rond de aarde. Maar wat kunnen we hier zelf aandoen om dit te verduurzamen? Tenzij je een bidet hebt, is het gebruik van toiletpapier essentieel. Al kan het natuurlijk geen kwaad om wat minder velletjes te gebruiken. 

Gelukkig is er goed nieuws, want kleine veranderingen kunnen al een hele grote impact hebben. Kies bijvoorbeeld voor biologisch afbreekbaar wc papier gemaakt van bamboe. Deze snelst groeiende plant op aarde is een veel beter materiaal voor het produceren van toiletpapier, dan papier van houtpulp waarvoor hele bossen worden gekapt. Kies wel altijd voor duurzaam ongebleekt bamboe papier, om ervoor te zorgen dat er geen bossen zijn gekapt voor het aanleggen van bamboe velden.

Waarom kiezen voor een bamboe toiletrol?

Duurzaam toiletpapier, zoals bamboe, is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor jezelf. Goed bamboe toiletpapier bestaat namelijk alleen uit water en bamboe, zonder nare chemicaliën waaronder bleek. Ook voor het maken zelf wordt veelal geen gebruik gemaakt van chemicaliën, die dus ook niet in het milieu terecht kunnen komen.

Een bijkomend voordeel van beter afbreekbaar wc-papier, is dat leidingen ook veel minder snel verstoppen. Dus als je een keer een groot aantal velletjes verbruikt, zit je minder snel met een verstopte wc. 

Mensen met een allergie hebben ook veel meer baat bij bamboe toiletpapier. Wat namelijk een hypoallergeen product is, omdat er tijdens het maken dus geen pesticiden, kunstmest of chemicaliën aan te pas komen.

Bamboe is een veelzijdig materiaal, dat dus niet alleen wordt gebruikt voor het maken van kleding en servies. Het is ook een makkelijk manier om je wc-bezoek te verduurzamen, inclusief een aantal bijkomende voordelen voor jezelf als gebruiker.