Drink je graag cola als je verkouden bent? Sommige mensen doen dat, en blijkbaar werkt het voor hen, want cola blijkt het hoesten te verminderen. Onderzoekers gaven 150 milliliter cola of Sprite aan een groep vrijwilligers die vervolgens werd gevraagd hardop voor te lezen uit een tekst. De cola-drinkers hadden minder ernstige en kortere hoestbuien dan de Sprite-drinkers. Dus als je de volgende keer verkouden bent, sla dan de hoestsiroop over en probeer in plaats daarvan een blikje cola tegen hoesten!

Wat gebeurt er als je verkouden bent?

Als je verkouden bent, vecht je lichaam tegen een virus. Het virus infecteert de cellen in je neus en keel, en je immuunsysteem komt in actie om het te bestrijden. Dit kan ontstekingen veroorzaken en leiden tot symptomen als een loopneus, verstopping en keelpijn. In sommige gevallen kan het virus ook de longen infecteren, wat leidt tot ernstiger symptomen als hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. Het goede nieuws is dat de meeste mensen binnen een week of twee herstellen van een verkoudheid zonder blijvende gevolgen. Sommige mensen kunnen echter complicaties ontwikkelen zoals een longontsteking, die zeer ernstig kan zijn. Dus als je je na een paar dagen echt beroerd begint te voelen, is het de moeite waard om voor de zekerheid een dokter te bezoeken.

Cola tegen hoesten

Wat helpt het snelste tegen hoesten?

Van verkoudheid tot griep, hoesten is een veel voorkomend symptoom van veel ziekten. Hoewel er veel vrij verkrijgbare medicijnen zijn die een hoest kunnen onderdrukken, zijn er ook enkele eenvoudige huismiddeltjes die net zo effectief kunnen zijn. Een van de meest gebruikte huismiddeltjes is honing. Honing wordt al lang gebruikt als een natuurlijk hoestonderdrukkend middel, en studies hebben aangetoond dat het net zo effectief kan zijn als veel vrij verkrijgbare medicijnen. Een ander populair middel is gember. Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen de keel te verzachten en het hoesten te verminderen. Tot slot is kaneel een ander effectief huismiddel tegen hoesten. Kaneel heeft antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen de bacteriën te doden die de hoest kunnen veroorzaken. Dus, als je je de volgende keer slecht voelt, grijp dan naar een van deze huismiddeltjes in plaats van naar de winkel te gaan voor een vrij verkrijgbaar medicijn.

Wat remt hoestprikkel?

Er zijn verschillende dingen die hoestprikkels kunnen remmen. Kauwgom kauwen of door een rietje drinken kan bijvoorbeeld helpen om de kriebel in je keel die een hoestreflex opwekt te verlichten. Daarnaast kan gorgelen met warm zout water ook helpen om een kriebelende keel te verzachten. Honing omhult de keel en werkt antibacterieel, wat ook kan helpen om het hoesten te verminderen. Ten slotte helpt het drinken van voldoende vocht om het slijm te verdunnen en uitdroging te voorkomen, die beide kunnen bijdragen aan hoesten. Door te begrijpen wat hoestprikkels remt, kun je stappen ondernemen om hoesten te voorkomen of te verminderen.

Wat helpt echt goed tegen hoesten?

Als je hoest, kan het moeilijk zijn om te weten wat helpt en wat niet. Hoesten is de manier van het lichaam om zich te ontdoen van wat je keel of longen irriteert, dus er is niet altijd een gemakkelijke oplossing. Er zijn echter een paar dingen die kunnen helpen het ongemak te verlichten en het hoesten draaglijker te maken. Probeer ten eerste veel vocht te drinken. Dit helpt om het slijm te verdunnen, waardoor het makkelijker op te hoesten is. Je kunt ook proberen een luchtbevochtiger te gebruiken of een stomende douche te nemen om het slijm los te maken. Als je hoest droog en hakkelend is, kan het zuigen op harde snoepjes of zuigtabletten helpen om je keel te bedekken en de irritatie te verlichten. Zorg ten slotte voor voldoende rust. Je lichaam heeft tijd nodig om te genezen, en daar hoort ook bij dat je je keel een pauze geeft van al dat gehoest!

Cola tegen hoesten? Deze 6 tips helpen je erdoorheen!

Is cola goed voor de keel?

Helpt cola echt een zere keel te verzachten? Daarover is de jury nog niet uit. Sommige mensen zweren erbij, terwijl anderen zeggen dat hun keel er juist slechter van wordt. De belangrijkste werkzame stof in cola is cafeïne, waarvan is aangetoond dat het een aantal voordelen heeft voor de keel. Cafeïne kan helpen de productie van speeksel te stimuleren, wat de keel kan smeren en irritatie kan verminderen. Het kan ook helpen om de luchtwegen te openen en verstopping te verlichten. Cola bevat echter ook veel suiker, wat ontstekingen juist kan bevorderen en keelpijn kan verergeren. Bovendien kan de cafeïne in cola leiden tot uitdroging, waardoor het belangrijk is er veel water bij te drinken. Hoewel cola tegen hoesten dus enige verlichting kan bieden bij keelpijn, is het geen wondermiddel. Zorg ervoor dat je ook veel water drinkt!

Hoewel het drinken van cola bij een verkoudheid contra-intuïtief kan klinken, is er wetenschappelijk bewijs voor het idee dat het je symptomen kan helpen verzachten. De volgende keer dat je jezelf verkouden voelt, kun je overwegen een gekoeld blikje cola te pakken in plaats van Sprite of 7Up.

Heb je ons artikel over thuis sporten al gelezen? Met onze tips kun jij thuis aan de slag om je gezondheid te verbeteren!