Iedere zakenvrouw en -man wil natuurlijk dat zijn of haar business loopt als een tiet. Om daar zeker van te zijn, moet het reilen en zeilen in jouw zaak wel volgens de strenge algemene regels verlopen.

Je kunt alleen de beste in jouw vak worden wanneer je je ook zo gedraagt. Het gaat hier overigens niet alleen om je uitstraling: het is van het grootste belang dat je ook daadwerkelijk al jouw zaakjes op orde hebt in plaats van dat je alleen maar zo overkomt. De veiligheid en hygiëne van jouw medewerkers, klanten en jouzelf staan natuurlijk voorop. Waar moet jouw werkplek allemaal aan voldoen? Je leest het in het onderstaande overzicht.

Waarom is hygiëne zo belangrijk?

Je werkt nauwkeurig één op één met je klanten. Logisch dus dat er kans is op het verspreiden van (schadelijke) bacteriën in dit vakgebied. Dit voorkom je door strikte protocollen op te stellen en op die manier de gezondheid iedereen die in jouw zaak komt – personeel én klanten – waarborgt.

Hoe krijg ik dat voor elkaar?

Schoonmaken, schoonmaken en nog eens schoonmaken. Niet alleen de werkvloer, ook de gedeelten van jouw pand die klanten niet te zien krijgen moeten grondig onder handen worden genomen. Denk aan het toilet en eventueel de keuken. Laat je de boel de boel, dan zal dat anderen inspireren om dit ook te doen. Dat risico mag je in een schoonheidssalon nooit of te nimmer nemen! Doe de eventuele afwas dan ook meteen en begin direct met schoonmaken van vloeren en werkstations zodra je daar de kans voor krijgt.

Voor een schone omgeving zorg je dat:

 • Jouw handen en die van de cliënt gewassen zijn voordat de behandeling begint.
 • Er geen spullen en materialen van de vorige klant rondslingeren.
 • Er überhaupt geen vuil of stof op de behandelplek achterblijft voordat de volgende cliënt aan de beurt is.

Voor de materialen die worden gebruikt geldt:

 • Verschaf iedere klant een schone handdoek.
 • Houd je scherp aan de hygiëneregels die gelden voor jouw salon en zorg dat zowel klanten als medewerkers die kennen.
 • Desinfecteer alle (metalen) instrumenten.

Hygiëne als nagelstylist

Wees een voorbeeld voor anderen en het toonbeeld van perfectie dat jij met jouw bedrijf uit wilt stralen. Neem daarvoor de volgende regels in acht:

 • Verschijn iedere dag fris op het werk en draag schone (werk)kleding, waarop de naam en het logo van jouw bedrijf duidelijk te zien zijn.
 • Maak met behulp van jouw eigen make up en nagels duidelijk welke mogelijkheden er allemaal zijn.
 • Was je handen tegelijk met je klant.
 • Gebruik antibacteriële gel zodra je plaatsneemt aan je werkstation en trek daarna handschoenen aan.
 • Maak jouw werkstation stofvrij wanneer de klant na het vijlen zijn of haar handen wast.
 • Trek nieuwe handschoenen aan wanneer je gaat lakken en/of nailart maakt.

Verder zijn er enkele regels die voor zichzelf zouden moeten spreken, maar we noemen ze toch. Roken en drinken in jouw pand zijn uit den boze, zeker op de plekken waar behandelingen plaatsvinden. Een uitstekende ventilatie is van het grootste belang, evenals het dragen van een mondkapje en nitril handschoenen.

Lees ook: is kokosolie gezond?