Als je een duurzaam bedrijf wilt starten dan is het soms best lastig om in alle opzichten de juiste keuze te maken. Natuurlijk zorg je ervoor dat het pand waar je bent gevestigd zo duurzaam mogelijk is. Als het om nieuwbouw gaat dan kun je gaan voor bouwen met hergebruikte bouwmaterialen, steeds meer bouwbedrijven richten zich hierop, al valt het vaak nog niet mee om de juiste materialen te vinden. Uiteraard moet het pand goed geïsoleerd zijn en liggen er zonnepanelen op het dak.

Een duurzaam openingsfeestje

Als de zaak feestelijk wordt geopend dan mag je gerust een rode loper uitrollen. Die bestel je bijvoorbeeld bij rodelopers.com. Je kunt de duurzaamheid vervolgens laten blijken door vegetarische of vegan hapjes bij de borrel te presenteren. Ook is er wijn te koop die duurzaam en biologisch is geproduceerd. Natuurlijk gebruik je geen wegwerpbekers en borden maar uitsluitend materialen die kunnen worden hergebruikt. Dit kun je ook doorvoeren in de aankleding van de statafels bij de receptie.

De buiten aankleding bij de opening

Als je ook aan de buitenkant van je bedrijf wilt laten zien dat vandaag de feestelijke opening is dan kun je gebruik maken van afzetpalen om een vaste looproute aan te geven. Als je het extra feestelijk wilt dan leg je over de gehele route een loper neer. Gebruik geen ballonnen die de lucht in vliegen, want dat is slecht voor het milieu. Wil je toch ballonnen, vul ze dan niet met helium maar met lucht en deel ze bijvoorbeeld uit aan de kinderen die naar de opening komen als de aard van je bedrijf zich daarvoor leent.

Een duurzaam wagenpark

De auto van de zaak moet natuurlijk ook duurzaam zijn. Dus kies je voor hybride en liever nog voor elektrisch. Elektrische auto’s zijn nog vrij prijzig in aanschaf, maar de prijzen dalen langzaam ten opzichte van auto’s met een verbrandingsmotor. Je kunt op het terrein van je bedrijf een carport inrichten met een overkapping met zonnepanelen. Die kunnen dan stroom opwekken om de accu van een elektrische auto op te laden. Je kunt daarbij kiezen voor een betaalde laadpaal voor bezoekers maar je kunt de kosten natuurlijk ook voor je rekening nemen. Ook kun je plaatsen reserveren voor de auto’s van jou en je personeel, die uiteraard ook allemaal een stekker hebben.

Duurzame productieprocessen

Er worden voortdurend innovaties gedaan om zuinig om te gaan met grondstoffen en om producten te produceren die langer meegaan dan een seizoen. Afhankelijk van wat jouw bedrijf gaat maken of verkopen is het natuurlijk belangrijk dat je daar goed rekening mee houdt. Door te kiezen voor producten die verantwoord en duurzaam zijn geproduceerd kun je jezelf profileren als milieubewust bedrijf. Steeds meer klanten, zowel particuliere als zakelijke, vinden dit heel belangrijk. De overheid kiest zijn leveranciers en opdrachtnemers bewust uit op duurzaamheid omdat zij een voorbeeldfunctie heeft. Je kunt door duurzaam te zijn dus hopelijk ook extra opdrachten en orders binnenhalen.