Het is een vraag waar veel mensen over nadenken: wat kost een badkamer? Iedereen die een nieuwe badkamer wil, zal goed moeten nadenken wat de mogelijkheden zijn en of deze opties binnen het budget passen. Het liefst wil je een badkamer die aan jouw wensen voldoet. Een sfeervolle badkamer zou ook mooi meegenomen zijn. Het is daarom goed om te weten wat je gemiddeld genomen kunt verwachten van de kosten van een badkamer. Zo weet je ongeveer wat je kwijt zult zijn en kun je ook bedenken welke extra opties mogelijk zijn. We vertellen je er in deze blog meer over.

Welke factoren zijn van invloed op je nieuwe badkamer?

Misschien ben je al inspiratie aan het opdoen voor je nieuwe badkamer. Wegdromen is leuk, maar het liefst wil je natuurlijk weten wat er in het echt mogelijk is. Er zijn een aantal standaard factoren die de meeste invloed hebben op de uiteindelijke kosten die je kwijt bent voor een nieuwe badkamer. Ten eerste is er de grootte van de ruimte. Dat lijkt logisch, maar toch staat niet iedereen er bij stil dat je nu eenmaal meer kwijt bent als je over een grotere badkamer beschikt. Immers moeten hier meer tegels in geplaatst worden, is men langer bezig met de renovatie, moet er meer sanitair vervangen worden en zo is er nog veel meer wat er voor zorgt dat de kosten hoger zijn.

In een badkamer worden vaak tegels geplaatst. Dit komt omdat de elementen binnen dit vertrek rekening moeten houden met de vochtigheid van een badkamer. Wordt dit niet goed gedaan, dan kan dit leiden tot de vorming van vocht- en schimmelplekken. Tegels zijn hierdoor ook beter voor de hygiëne binnen deze ruimte. Daarom zul je tegels laten plaatsen. Van invloed op de kosten is het soort tegel waar je voor kiest. Daarnaast zullen de hoeveelheid tegels die je nodig hebt van invloed zijn op de prijs. Wederom maakt hierbij de grootte van de badkamer uit. Naast tegels is er ook de optie om een gedeelte van de badkamer te stucen.

Binnen een badkamer is sanitair te vinden. Zoals we hierboven al bespraken, is de grootte van de badkamer van invloed op de hoeveelheid sanitair die aanwezig is. Tijdens een renovatie of het laten plaatsen van een nieuwe badkamer kan het zelfs zo zijn dat er ruimte over is voor nieuw sanitair. Dit zal per situatie verschillen. Jouw voorkeuren met betrekking tot het sanitair hebben een flinke invloed op de kosten die je kwijt zult zijn voor je badkamer, of deze nu nieuw is of verbouwd gaat worden. Douche, bad, toilet, wasbak, kranen en ander badmeubilair zijn bepalend voor de prijs.

Tot slot zijn er nog de kosten voor de gehele montage van de badkamer. Het is moeilijk om hier een gemiddelde van te weergeven, aangezien iedere badkamer anders is. Bovendien zal veel afhangen van het soort project waar je voor kiest: een renovatie of een geheel nieuwe badkamer bijvoorbeeld. Hou je het sanitair op dezelfde plek, dan scheelt dit kosten omdat er geen nieuwe leidingen of elektra hoeven te worden geplaatst. Dit zijn allemaal overwegingen die je in het achterhoofd dient te houden als je de kosten van je nieuwe badkamer wil gaan bepalen.