We staan er vaak niet bij stil, maar de badkamer speelt een heel centrale rol in ons leven. Staan we namelijk op om naar ons werk te gaan, dan maken we ons klaar in de badkamer. De haren worden gekamd, de make-up wordt aangebracht en je checkt nog even of je tanden schoon zijn. Aan het eind van de dag is het de badkamer waar we tot rust komen door even een frisse douche te nemen of door even in bad te gaan. Vandaar dat het belangrijk is dat deze ruimte ook goed verlicht is. ’s Ochtends wil je graag goed kunnen zien of je uiterlijk klaar is om de deur uit te gaan, ’s avonds wil je in deze ruimte juist tot rust komen. Welke verlichting heb je nodig om te zorgen dat je precies de sfeer kunt creëren die je nodig hebt? 

Sfeer komt met de juiste verlichting

Als je een badkamer hebt met slechts een simpel peertje aan het plafond, dan kun je de sfeer wel vergeten. Als je in bad ligt, hoef je niet een schijnwerper op je gericht te hebben. Kies daarom voor badkamer spotjes. Deze spots zijn speciaal voor de badkamer gemaakt en kunnen eenvoudig in het plafond worden ingebouwd. Je hoeft je geen zorgen te maken over de inbouwdiepte want met minder dan 60 mm zijn deze spots in vrijwel ieder plafond aan te brengen. Wil je nog extra ruimte besparen? Kies dan voor spots zonder trafo, op die manier is de installatie ook een fluitje van een cent. 

Welke spotjes zijn geschikt voor de badkamer? 

Een badkamer wordt heel anders gebruikt dan bijvoorbeeld de woonkamer. Daardoor zijn ook niet alle spots geschikt om te gebruiken in deze ruimte. Kies altijd voor spots die bestand zijn tegen waterstralen. Als je wilt weten of je spots geschikt zijn voor een natte of vochtige omgeving, dan kun je kijken naar de IP-waarde. Voor een badkamer heb je een inbouwspot IP65 nodig. Als er op deze spot een straal water komt te staan, kan dat geen enkel kwaad. Kies je voor een nog hogere IP-waarde, dan kan de spot zelfs een flinke tijd onder water komen te staan. Wat je ook kiest, ga nooit voor minder dan een spot met een IP-waarde van 65. 

Vergeet de final touch niet!

Wanneer je eenmaal inbouwspotjes in je badkamer hebt aangebracht, is het tijd voor de kers op de taart: de dimmer! Met een dimmer kun je de lichtsterkte eenvoudig aanpassen. Zo kun je ’s ochtends in alle lichtsterkte je make-up aanbrengen en ’s avonds in zwoel licht in bad liggen dobberen. Je kunt kiezen voor inbouw dimmers, maar ook uitbouw is mogelijk voor de oudere woningen. Informeer even naar de mogelijkheden bij je leverancier. Deze helpt je graag.