Dit weekend gaat de nieuwe wetgeving rondom het gebruiken en weggeven van gratis plastic wegwerpbekers in. Horeca bedrijven en kantoren mogen dan geen gratis plastic wegwerpbekers meer aanbieden aan klanten en personeel. Je kunt ervoor kiezen om mensen voortaan te laten betalen voor de plastic wegwerpbekers, maar je kunt ook een alternatief aan gaan bieden, zoals herbruikbare koffiebekers. In dit artikel vertellen we je wat de alternatieven zijn en waarom herbruikbare koffiebekers beter zijn voor het milieu!

Alternatieven voor plastic bekers

Wil je als bedrijf het milieu graag een handje helpen, dan kies je er natuurlijk voor om helemaal te stoppen met plastic wegwerpartikelen en een alternatief aan te bieden dat je gewoon gratis kunt meegeven. Als bedrijf kun je de volgende alternatieven aanbieden aan je personeel:

  • Herbruikbare bekers aanbieden die plasticvrij zijn 
  • Medewerkers hun eigen mok of beker mee laten nemen naar het werk 
  • Zelf leuke koffiebekers met logo laten bedrukken voor al jouw medewerkers 
  • Wegwerpbekers aanbieden die vrij zijn van plastic

Als horeca bedrijf kun je de volgende alternatieven aanbieden aan jouw klanten: 

  • Laat klanten eigen verpakkingen meenemen voor eten en drinken 
  • Bied herbruikbare verpakkingen aan voor je klanten 
  • Bied wegwerpverpakkingen aan die vrij zijn van plastic, bijvoorbeeld van karton of viscose 

2024 volledig wegwerp-vrij 

Als je voor een bepaald alternatief kiest, is het wel verstandig om in je achterhoofd te houden dat horeca bedrijven en kantoren in 2024 volledig wegwerp-vrij moeten zijn. Je kunt nu dus wel kiezen voor wegwerpverpakkingen zonder plastic, maar dan moet je over een half jaar weer alles omgooien. Kijk liever alvast vooruit en kies voor een duurzaam alternatief dat je ook in 2024 gewoon kunt voortzetten, zoals het meebrengen van eigen verpakkingen of mokken of het aanbieden van herbruikbare verpakkingen. Zo ben je al mooi voorbereid op de toekomst.