Nergens, natuurlijk. Grenzen bestaan niet in het plan dat jij voor ogen hebt. Een plan dat binnen afzienbare tijd zomaar kan veranderen, maar altijd schoonheid zal uitstralen.
Wat de natuur zelf kan doen is uiteraard al niet te versmaden. En wat nou als jij met haar – Moeder Natuur dus – uitgebreid gaat samenwerken? Echte tuiniers doen dat natuurlijk al dagelijks. Maar ieder verhaal heeft een begin. Zo ook het jouwe als een gepassioneerd persoon met, klaarblijkelijk, groene vingers. Die zijn net als planten en bomen: soms staan ze er al en zo niet, dan is het aan jou om ze te gaan kweken. En dat doe je weer door flink je schouders eronder te zetten.
Maar jouw tuin is niet de jouwe wanneer die de specifieke uitstraling mist die volledig bij je past. Die jou personifieert. Dan is het aanleggen of aanpassen van je borders wel een heel mooi project. Deze bloemperken stel je samen met behulp van losse planten of complete borderpakketten. Daar zijn echter wel een aantal criteria aan verbonden, die we hieronder kort maar krachtig voor je hebben samengevat:
- Gemiddelde lengte van je planten: de hoogte of laagte van je planten bepaalt of ze andere gewassen niet het nodige zonlicht ontnemen.
- Bodemgeschiktheid: niet alles kan overal goed groeien. Koppel de keuze van je planten dan ook aan de grond waarin je ze wilt neerzetten.
- Omstandigheden waarin je planten groeien: waar de een meer licht nodig heeft, gedijt de ander ook heel goed in de schaduw. Geef iedere plant de plek waar die behoefte aan heeft.
- Verzorging van je planten: elke soort siergras heeft weer een specifieke mate van aandacht nodig. Wees je hiervan bewust bij het uitkiezen.
Uiteraard is een border niet zomaar een stukje grond. Het bestaat uit meerdere onderdelen, hoewel ze niet allemaal toegepast hoeven te worden. Dat is iets dat jij helemaal zelf bepaalt. Om toch compleet te kunnen zijn hebben wij de componenten waarmee jij een bloemperk samenstelt handig voor je opgesomd.
Siergrassen
Het uiterlijk van je border wordt natuurlijk bepaald door wat je er neerlegt. Of neerzet, uiteraard. Voor het overzicht hebben wij gekozen om planten in twee groepen te verdelen.
Lage siergrassen
Je kunt ze gebruiken om lege plekken op te vullen of ze mogen juist in de spotlights treden. Want wie het kleine niet eert… Daarentegen zijn lage siergrassen hele gemakkelijke planten die je overal neer kunt zetten. Ze hebben over het algemeen namelijk heel weinig licht nodig om te groeien en bloeien.
Hoge siergrassen
Uiteraard werpt alles wat hoog is een lange schaduw. Dat maakt voor sommige omringende planten dus niet uit, maar wees bewust dat je zonlicht aan planten kunt onttrekken die dat eigenlijk wel nodig hebben. Hoge siergrassen op de achtergrond zetten is nooit een probleem. En ze springen toch wel in het oog, aangezien ze vlinders in groten getale naar zich toe weten te trekken!
Siergrind
Vormgeving doe je niet alleen met planten zelf. Ook de ondergrond speelt een grote rol. Nou is aarde meestal donker van kleur en dat moet je maar net passen. Daarom kun je de bodem versieren met siergrind. Deze kleine steentjes zijn in allerlei verschillende kleuren, vormen, groottes en texturen verkrijgbaar. Een worteldoek eronder leggen is heel verstandig om twee redenen. Ten eerste wil je niet dat er onkruid tussen de steentjes door groeit en ten tweede kan het grind de grond in zakken wanneer het flink geregend heeft.
Verhoging
In praktische zin of om esthetische redenen is het een idee om de border hoger uit te laten vallen dan de omringende grond, bijvoorbeeld je tuinpad. Heel moeilijk is het niet: scheid de border van de rest van de tuin door middel van een opstaande rand. Die kan van kunststof, metaal of hout zijn gemaakt. Koop die fysieke grens kant en klaar of maak zelf iets moois dat perfect bij je bloemperk past!