Duurzaam is al enige jaren een belangrijk item voor zowel particulieren als bedrijven en instanties. De overheid wil dat we zuiniger doen met energie en dat we daarbij zo veel mogelijk gebruik maken van duurzaam opgewekte energie. We moeten ‘van het gas af’ en onze auto’s moeten als het even kan vanaf 2030 niet meer op benzine of diesel rijden, maar elektrisch zijn. In ieder geval alle nieuw verkochte auto’s. Dat betekent dat bedrijven moeten investeren in een elektrisch wagenpark, maar ook in faciliteiten om deze auto’s op te laden.

Duurzame stroom voor duurzame auto’s

Er wordt voortdurend geïnnoveerd als het gaat om duurzaamheid. Zo heeft het bedrijf Ampera Park een laadstation ontwikkeld voor elektrische auto’s dat gebruik maakt van zonnepanelen. Op hun website, www.amperapark.com, kun je er meer over lezen. Elektrische auto’s zijn al een stuk minder vervuilend dan brandstofauto’s. Wanneer de stroom die ze nodig hebben dan ook nog eens door de zon wordt geleverd is er nog meer winst voor het milieu. Nu er de komende jaren zeer waarschijnlijk steeds meer elektrische auto’s komen zal ook de vraag naar laadpalen toenemen.

Eigen stroom opwekken heeft veel voordelen

Wanneer je als bedrijf gebruik maakt van een solar carport profiteer je van nog een voordeel. Het stroomnet zit ‘vol’ op veel plekken in Nederland. Vooral bedrijven worden in de wacht gezet als ze een aanvraag doen voor een aansluiting. Wanneer je laadpalen voor elektrische auto’s op je terrein wilt plaatsen en daarvoor extra stroom van het netwerk wilt afnemen, is de kans dus groot dat dat niet mogelijk is, in ieder geval niet op korte termijn. Door de laadstations uit te rusten met zonnepanelen is die aanvraag in veel gevallen niet nodig. De laadstations kunnen direct in gebruik worden genomen. Hiermee ben je dus de concurrentie een slag voor.

Klanten letten op duurzaamheid

Klanten, zowel zakelijk als particulier, letten steeds meer op met welk bedrijf ze zaken doen. De overheid besteedt projecten bij voorkeur aan bij een opdrachtnemer die zo duurzaam als mogelijk kan werken. Dat mag dan vaak zelfs duurder zijn dan de goedkoopste aanbieder die op duurzaamheid minder goed scoort. Je kunt er dus ook op die manier voordeel uit halen als ondernemer door te investeren in duurzaamheid.

Duurzaam wordt een verplichting

Anno 2023 is verduurzamen voor ondernemers nog grotendeels vrijblijvend. Sommige dingen zijn ook nog niet mogelijk. Zware bouwmachines zijn er alleen op diesel. Datzelfde geldt voor veel typen vrachtwagens. Er wordt gewerkt aan alternatieven die gebruik maken van stroom, maar dat heeft vaak nog heel wat voeten in de aarde. Maar voordat we een paar decennia verder zijn staan de zaken er wellicht heel anders voor. Je kunt hier als bedrijf op inspelen door voorop te lopen op het gebied van verduurzaming. Hierdoor val je in positieve zin op. Dat kan het verschil maken voor veel opdrachtgevers.