Er zijn tal van mogelijkheden om op kantoor te verduurzamen. Het hangt van de aard van het bedrijf af hoe daarmee wordt omgegaan. Soms gaat het niet verder dan het afschaffen van plastic wegwerp koffiebekers. Maar er zijn ook bedrijven die vergaande maatregelen nemen om zo duurzaam mogelijk te werken. Zij stralen dit vaak ook uit richting hun klanten en zakenrelaties en gebruiken het ook vaak als marketing. Klanten vinden het steeds belangrijker dat een bedrijf duurzaam is.

Recycling

Afval scheiden en recyclen is een relatief simpele manier om te laten zien dat je duurzaamheid belangrijk vindt. In veel bedrijven wordt papier sowieso apart verzameld. Om de hoeveelheid afval te beperken worden documenten uiteraard alleen uitgedraaid als dat noodzakelijk is. Daarnaast wordt GFT vaak apart ingezameld en ook PMD omdat dit in bepaalde gevallen kan worden hergebruikt. Veel bedrijven kiezen er ook voor om grondstoffen te recyclen. Soms gebeurt dat heel nadrukkelijk, zoals met flexwoningen die kunnen worden afgebroken en elders weer opgebouwd. Maar ook op bescheidener schaal worden grondstoffen hergebruikt.

Duurzaamheid op kantoor

Ook op kantoor kun je verduurzamen op verschillende manieren. Zo kun je gerust nog gebruik maken van een papieren weekkalender, maar kies dan voor een kalender op gerecycled papier. Ook het briefpapier dat je gebruikt kan gerecycled zijn. Natuurlijk kan veel correspondentie vandaag de dag per e-mail, maar in sommige gevallen is dit niet mogelijk of wenselijk. In dat soort gevallen kun je dus duurzaam werken door voor recycling te kiezen.

Zuinig zijn met energie

Sinds de prijzen voor energie fors zijn gestegen proberen bedrijven ook hierop te besparen. De kachel staat een graadje lager en in kamers waar geen medewerkers aanwezig zijn staat de kachel niet aan. Soms wordt er gewerkt met infrarood panelen. Die verwarmen een werkplek en niet de hele ruimte en zijn daardoor vaak voordeliger. Als een kantoor ‘van het gas af is’ wordt er vaak gebruik gemaakt van een warmtenet dat werkt met restwarmte, bijvoorbeeld uit de industrie of van een datacenter. Dit soort projecten staan vaak nog in de kinderschoenen. Het is dus niet altijd mogelijk om hiervan gebruik te maken voor een bedrijf.

Kantoren moeten een energielabel aanvragen

Het is inmiddels verplicht voor zakelijke panden om een energielabel te hebben. In dit document staat hoe energiezuinig het pand is. Als het label laag is dan kan de eigenaar overwegen om maatregelen te nemen om het pand duurzamer te maken. Dit kan bijvoorbeeld door te isoleren, zonnepanelen te plaatsen of een warmtepomp te installeren als vervanger voor de gasgestookte centrale verwarming. Bedrijven kunnen hiervoor uit verschillende ‘potjes’ subsidie aanvragen om maatregelen in het kader van verduurzaming te financieren. Bedrijven hebben vaak een voorbeeldfunctie voor particulieren om ook aan de slag te gaan met verduurzaming. Voor huiseigenaren ligt dit vaak net wat lastiger omdat de kosten flink kunnen oplopen. Ook voor deze groep is subsidie mogelijk, maar dat is niet voor iedereen voldoende. De overheid denkt na over aanvullende maatregelen om zo veel mogelijk woningen in Nederland duurzaam en energiezuinig te maken.