Je kindje heeft alle mijlpalen van de eerste 24 maanden van zijn leven behaalt en mag zich nu dus een heuse peuter noemen! Tijd om de babykamer om te toveren tot een geschikte peuterkamer, maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden? In deze blog help ik je op weg.

Wat wil je peuter?

Die vraag is makkelijk te beantwoorden: je peuter wil alles ‘zelluf doen’. Deze ontwikkelingsfase draait om het vergroten van de autonomie. Als je dus wil dat je kindje blij is met zijn nieuwe kamer houd hier dan rekening mee.

Een belangrijke keuze is die voor het volgende bed: kies je voor een peuterbed of ga je direct voor een ‘grotemensenbed’? Een peuterbed heeft een aantal voordelen vanuit het perspectief van je peuter: het is groot genoeg om stoer te zijn (en om over op te scheppen tegen een eventueel kleiner zusje of broertje) maar niet zo groot dat het eng wordt.

Daarnaast kan je peuter er zelf in- en uitstappen en zorgen verhoogde zijkanten ervoor dat hij er ‘s nachts niet per ongeluk uit kan vallen. Ook geeft het een geborgen gevoel.

Voor jullie als ouders is het fijn om te weten dat je met zo’n peuterbed ook weer een jaar of twee à drie doet. Als je er een nieuw matras met goede matrasbeschermer bij koopt, kan het daarna bovendien nog gebruikt worden door het volgende kindje. Als jullie hiervoor kiezen, kan een Petite Amélie peuterbed een goede keuze zijn.

Hoe richt je de kamer peutervriendelijk in? (én peuterproof)

Nu de keuze voor het bed gemaakt is, komen de andere onderdelen van de kamer aan bod. Ten eerste heeft je tweejarige ongetwijfeld een (tekenfilm)held(in) die hij het liefst overal op ziet verschijnen. Je doet hem dan ook een groot plezier met accessoires in dat thema, zoals kussentjes, een vloerkleed en een nachtlampje. Let wel op de veiligheid en scherm stopcontacten af.

Wil je nog wat verder gaan dan kun je een muurschildering overwegen. Die is met behulp van een beamer relatief gemakkelijk zelf aan te brengen. En durf je dat niet, huur je daar iemand voor in. Er zijn veel mensen die dit aanbieden.

Ook kies je een lage kledingkast waar je peuter alles in kan leggen en uit kan halen en zet je een opstapje op zijn kamer voor het speelgoed dat wat hoger opgeborgen is. Als je er ruimte voor hebt, is een eigen tafeltje met twee stoelen vaak ook een hit. Zo heeft je peuter echt een eigen plekje om te spelen en dat is voor hem én jullie een uitkomst!

Je interieur verfrissen? Bekijk Room21 eens!