Nu de herfst- en winter weer in aantocht zijn, neemt ook de kans op verkoudheid weer toe. Als je verkouden bent, raakt het slijmvlies in je neus- en keelholte opgezwollen, je neus verstopt en kun je moeite krijgen met ademhalen. Om snel, effectief en veilig van deze vervelende verkoudheidsklachten af te komen, kun je je neus spoelen met zoutoplossing. In dit artikel lees je hoe het spoelen van je neus precies in z’n werk gaat. 

1. Neusdouche

Het spoelen van de neus kun je doen met diverse hulpmiddelen, maar het gebruiken van een plastic spoelkannetje of speciale neusdouche werkt het beste en is het veiligst. Zorg ervoor dat je een hoogwaardige neusdouche aanschaft om het spoelen van de neus zo aangenaam mogelijk uit te kunnen voeren. Met een hoogwaardige neusdouche wordt bedoeld dat deze prettig is in gebruik, maar ook goed schoon te maken is. Het is namelijk belangrijk dat er geen virusdeeltjes achter kunnen blijven in de neusdouche, zodat je voorkomt opnieuw besmet te raken.

2. Zoutoplossing

Als spoelmiddel gebruik je het beste een zoutoplossing. De zoutoplossing zorgt ervoor dat overtollig slijm oplost en je weer vrij(er) kunt ademhalen. Een zoutoplossing kun je eenvoudig zelf maken door 250 ml lauwwarm (kraan)water te mengen met een theelepel keukenzout. Je kunt er ook voor kiezen om spoelzout te kopen bij de drogist of (online) apotheek. Deze zout-waterverhouding staat gelijk aan de concentratie zout en water in het lichaam en wordt aangeduid als ‘isotone zoutoplossing’. 

3. Gebruiksaanwijzing

Als je je neus gaat spoelen, is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing van de neusdouche stap-voor-stap op te volgen. Op die manier verzeker je jezelf van het beste resultaat. Doorgaans dien je tenminste de volgende stappen te volgen:

  • Buig je hoofd opzij;
  • zet de neusdouche op het neusgat dat het minst verstopt is;
  • de zoutoplossing spoelt het ene neusgat in en het andere weer uit;
  • wissel halverwege en giet de resterende oplossing in het andere neusgat;
  • dep je neus zacht droog met een handdoek of zakdoek;
  • snuit tenslotte je neusgaten één voor één zo leeg mogelijk.