De Nederlandse naam voor Magnolia is Beverboom maar deze wordt niet veel gebruikt. Ten onrechte wordt wel de naam Tulpenboom gebruikt, deze naam hoort echter bij een totaal andere plant, de Liriodendron familie. De Magnolia is genoemd naar een Fransman, Pierre Magnol die leefde van 1638 tot 1715 en als eerste begon met Magnolia’s te kruisen.

Ik leerde de Magnolia, zoals ik deze boom verder zal noemen, kennen toen ik mijn huidige huis kocht. Daar ik het in de winter heb gekocht was ik mij niet meteen bewust dat er een prachtig exemplaar van in de tuin stond. In de lente echter zal ik al gauw grote knoppen verschijnen en toen de eerste bloemen zich in volle pracht opende was ik meteen verliefd. Wat een grote bloemen.

De mooie bloemen van de Magnolia Stellata

Omdat dit een echte boom betreft en dus redelijk wat ruimte in neemt stond ik niet te springen om er nog meer van in de tuin te zetten, hoe mooi ik ze ook vond. Tot ik mij wat ben gaan verdiepen in de Magnolia en er achter kwam dat er ook kleinere soorten bestaan, eigenlijk meer heesters dan bomen. Na de afgelopen ontzettende korte, maar zeer strenge winter, zijn er toch wat planten die de zestien graden dat het hier gevroren heeft, niet overleeft hebben. Hoe sneu dat ook is, toch ben ik altijd weer gelukkig als ik wat anders mag gaan uitzoeken, want lege plekken wil je tenslotte niet in je tuin. En dus heb ik de Magnolia Stellata aangeschaft, een heester die grote superwitte bloemen gaat geven. Superwit zijn ze echt want er is al een knop half open en ik sta natuurlijk elke dag te kijken of het zich al wat meer opent. De bloemknoppen hebben een enigzins behaarde bescherming. Deze valt er na het uitlopen van de bloem af.

Eerst bloeien, daarna pas blad

Het grappige van deze Magnolia heesters is dat ze in tegenstelling tot de boom, eerst bloeien en daarna pas blad krijgen. En dat zijn ook eigenlijk de twee soorten die er bestaan, de Aziatische soort, die klein blijft en bloeit voor de bladeren verschijnen en de Amerikaanse soort, die veel groter wordt en meestal bloeien nadat het blad is verschenen.

Magnolia bloeit in het voorjaar

Mocht je er ook een aan willen schaffen dan is maart ongeveer wel de juiste tijd want de meeste bloeien vanaf maart tot mei en heb je geen plek voor een boom dan misschien wel voor een heester.

De gevaren voor de magnolia

Waar ze niet van houden is de wind, het liefst staan ze enigzins beschermd met een lekker zonnetje, tja geef ze eens ongelijk. Dus heb je een tuin op het noord-oosten, doe het dan maar niet. Plant ze erg voorzichtig want de wortels zijn snel beschadigd. Verplanten houdt tie ook niet van, dus eenmaal geplant, lekker laten staan.

De grotere soorten hebben geen last van de nachtvorst. De kleinere heesters zijn iets gevoeliger omdat ze zo vroeg bloeien zouden de bloemen nog kunnen bevriezen, maar heb je hem inderdaad die beschermende plek gegeven dan zal het wel meevallen.

Het snoeien van de Magnolia

Mijn Magnolia boom heb ik vorig jaar na de bloei flink gesnoeid, hij was intussen heel raar gegroeid, scheef, takken die elkaar kruisten en werd ook wel erg hoog. Als je het gelijk na de bloei doet is er geen enkel probleem, kan hij de hele zomer nog bijkomen. En inderdaad zie ik al weer allemaal groene puntjes verschijnen. De bloemen moet ik nog even op wachten maar ik kan nu eerst gaan genieten van de bloemen van mijn nieuwe heester. Een echte aanrader, ook voor een kleine tuin.