Heb je afgelopen zomer een mooie nieuwe tuinset of loungeset gekocht, dan wil je natuurlijk wel dat deze zo lang mogelijk mee gaat. Zeker nu we het najaar en de winter in gaan. Om in goede conditie te blijven, moet jij jouw tuinmeubels goed onderhouden. Wat je hiervoor moet doen, is deels afhankelijk van het materiaal waarvan jouw tuinset gemaakt is. Daarnaast scheelt het ook of de meubels buiten blijven staan of in de winter in de schuur of in de opslag gaan. In dit artikel geven we je 3 tips voor het onderhouden van je tuinset!

1. Een beschermhoes voor je tuinset 

Heb je geen afdak waar de set onder kan staan en wil je hem wel het liefst op zijn plek laten staan in het najaar? Dan kun je het beste een loungeset hoes aanschaffen. Dit is de ideale manier om jouw tuinset te beschermen tegen het weer en andere invloeden van buitenaf. De hoezen zijn in diverse soorten en afmetingen te vinden, voor alle soorten tuinmeubels. Je kunt een hoes voor je tuinset in het voorjaar en in de zomer gebruiken om ‘s avonds je set af te dekken. Kijk wel altijd goed uit dat je de juiste afmetingen kiest, zodat je tuinset goed afgedekt is en niet maar deels. Laat je in het najaar en in de winter de hoezen over de meubels zitten? Probeer ze er dan tussendoor af en toe een middagje eraf te halen als het weer beter is. Zo kunnen de meubels en de hoes even luchten. 

2. Houten tuinset onderhouden 

Over het algemeen is hout het tuinmeubel materiaal dat het meeste onderhoud nodig heeft. Toch vinden veel mensen het vaak ook het mooiste materiaal, waardoor de keuze snel op hout valt. Hardhouten meubels moet je regelmatig schoonmaken met een sopje, lauw water en een zachte doek. Zit er groene aanslag op jouw houten tuinset? Dan heb je een speciale reiniger nodig om dit weg te krijgen. Doe dit in ieder geval nooit met een hogedrukspuit, want hierdoor zullen de houten meubels beschadigen. Zijn jouw houten tuinmeubels verkleurd of niet meer zo mooi? Dan kun je ze opknappen door ze op te schuren en opnieuw te lakken of te schilderen. Vaak kunnen ze dan makkelijk nog een jaar of twee langer mee!

3. Het opbergen van tuinmeubels

Kies je ervoor om jouw tuinset in de winter ergens op te slaan? Zorg dan dat je er van tevoren goed over nadenkt hoe en waar je ze op wil slaan. In de winter kan het in ruimtes zoals garageboxen bijvoorbeeld erg vochtig worden, wat niet voor alle tuinsets even goed is. Hout kan hierdoor gaan rotten en stof kan zelfs gaan schimmelen. Kies dus liever voor een goed geïsoleerde ruimte.