Ja! Dat is het antwoord op de vraag of rode bieten gezond zijn. De rode biet is familie van de suikerbiet en is een soort wortel die ooit blank was. Later kreeg het de kleur rood, een nogal hardnekkige kleur rood. Voorkom in elk geval altijd dat je bietspetters op je kleding krijgt. Dat is allesbehalve gezond voor je kleding, want de vlekken laten zich maar moeilijk verwijderen. Dat merk je al als je het op je handen krijgt. Je leest hier alles over rode bieten en de effecten die het heeft op je gezondheid.
Een bekend wortelgewas uit de amarantenfamilie
Rode bieten worden ook wel gewestelijk kroot genoemd en is zoals gezegd een wortelgewas uit de amarantenfamilie. Rode bieten zijn heel erg gezond, gezonder nog dan bijvoorbeeld bruine bonen. Niet voor niets wordt het ook wel eens super- en powerfood genoemd en niet voor niets is het een belangrijk onderdeel van het Moerman-dieet , een dieet dat vaak voorgeschreven wordt aan mensen die lijden aan kanker. In rauwe uitvoering is de rode biet overigens nog gezonder dan wanneer je rode bieten gekookt eet. Ook voor sporters is het verstandig zo nu en dan eens rode bieten te eten, het zal de prestaties zeker ten goede komen.
Zeer positieve uitwerking op de gezondheid
Men neme 100 gram rode bieten en treft 43 kcal aan en slechts 0,2 gram vet. Verder vind je in 100 gram rode bieten 10 gram koolhydraten, 12,8 gram vezels en 1,6 gram eiwitten. Een rode biet bevat wel suiker, ongeveer 7 gram per 100 gram. Rode bieten bestaan ook voor een groot deel uit water. Het eten van rode bieten heeft een zeer positieve uitwerking op je gezondheid. Dat heeft deels ook te maken met de aanwezigheid van vitamine C en foliumzuur en van mineralen als mangaan, ijzer, koper, kalium en magnesium.
Zeer positieve uitwerking op de spijsvertering en doorbloeding van de hersenen
Wat de effecten op je gezondheid zijn? Rode bieten werken in de eerste plaats ontstekingsremmend en helpen bij het ontgiften van het lichaam. Het ondersteunt nadrukkelijk bij de behandeling tegen kanker en het heeft een zeer positieve uitwerking op de spijsvertering. Ook verbetert de doorbloeding van de hersenen en loop je door het eten van rode bieten minder kans op hart- en vaatziekten. Je kunt rode bieten als knolgroente eten, in gekookte vorm maar ook rauw geraspt.