Heerlijk zijn ze, ovenschotels. Je hebt ze in heel erg veel verschillende soorten en vrijwel allemaal zijn ze even smaakvol. Neem je een ovenschotel met groente- en dat is in zo goed als alle gevallen zo- dan kun je stellen dat er sprake is van gezond eten. Groente is niet voor niets onderdeel van de Schijf van Vijf. En producten die in de Schijf van Vijf staan, zijn per definitie gezond. Voor wie het niet weet, de Schijf van Vijf is een visuele voorstelling van de richtlijnen voor een gezond eetpatroon die sinds 1953 in Nederland wordt gebruikt bij de voorlichting over goede en gezonde voeding.

Laag voor laag in een vuurvaste schotel

Voor de goede orde, een ovenschotel wordt gegaard in de oven. De schotel bestaat uit gare of half gare ingrediënten die in een schotel in de oven worden geplaatst. De ovenschotel bestaat uit lagen, die dan ook laag voor laag in de vuurvaste schotel gedaan worden. Dus eerst een laag gehakt, vervolgens een laag groente, opnieuw een laag gehakt en bovenop iets van saus of een puree.

Lasagne en moussaka zijn wel de bekendst vormen van ovenschotels

Meest bekende vormen van ovenschotels zijn ongetwijfeld lasagne en moussaka al is het aantal ovenschotels al lang niet meer op de vingers van twee handen te tellen. Je hebt ze namelijk in steeds weer nieuwe varianten, bijvoorbeeld met spruitjes, pompoen en cranberry zoals je ze ook hebt met courgettes, wortel en tomaat. En wat dacht je van een zuurkoolschotel met ananas, prei en gehakt? Dan heb je een ovenschotel die even lekker als gezond is.

Groente is onderdeel van de Schijf van Vijf

Groente (en fruit) is een belangrijk onderdeel van de Schijf van Vijf die verder onder meer bestaat uit dranken, brood, graanproducten en aardappelen, zuivel met noten, vis, peulvruchten, vlees en ei en uit smeer- en bereidingsvetten. Groente geldt net als fruit als een belangrijke leverancier van voedingsvezels en van vitaminen en mineralen. Groenten hebben een bijzonder positief effect op de gezondheid in het algemeen. Zo verlagen ze je bloeddruk en het gehalte LDL-cholesterol in je lichaam. Dit is het ‘slechte’ cholesterol dat je in je lichaam hebt. Groenten beschermen je bovendien tegen hart- en vaatziekten.

Het kan dus beslist geen kwaad om wat vaker een heerlijke ovenschotel te maken. Het is misschien niet zo gezond als een biologische maaltijdsalade, maar het is wel de ultieme manier om lekker en gezond te eten.