Olijfolie ontstaat uit de vruchten en de pitten van de olijf. Vaak wordt met olijfolie de gewone geraffineerde olie bedoeld of olijfolie van de eerste persing. Olijfolie is net als bijvoorbeeld spinazie gezond. Het staat in de Schijf van Vijf en dat zegt de meeste mensen al voldoende.

De onverzadigde vetten zijn goed voor de gezondheid

De reden dat olijfolie gezond is, zit ‘m vooral in de onverzadigde vetten. Deze vetten zijn goed voor de gezondheid. Olijfolie staat bovendien bekend om de hoge dosis vitamine E die er in zit. Doorgaans wordt met olijfolie of wel eerste persing olie bedoeld ofwel geraffineerde (gewone) olijfolie. Eerste persing olijfolie wordt zo genoemd als sprake is van olie die alleen met druk geperst is. Er vindt dan geen verhitting plaats en er worden geen andere middelen gebruikt. Gaat het om geraffineerde olijfolie dan zijn de onzuiverheden uit de olie weggenomen. De olie is dan wel verhit en gekoeld. Daardoor gaat iets van de originele smaak verloren.

Tussen de vijf en de tien olijven per jaar

De ‘gewone’ olijfolie is daarom wat neutraler van smaak. Overigens komt olijfolie vooral uit de landen rondom de Middellandse Zee. Dan kun je denken aan landen als Italië, Griekenland, Portugal, Frankrijk en Tunesië. Een gezonde olijfboom levert tussen de vijf en de tien olijven per jaar en dat is goed voor tussen de een en twee liter olijfolie. Van de olijven aan de bomen wordt het overgrote deel gebruikt voor de productie van olijfolie.

Op het etiket van olijfolie lees je vierge en niet-vierge

Het vruchtvlees van een olijf bestaat voor rond de 40 procent uit olie, de pitten bevatten nog eens 45 procent olie. Olijfolie bestaat uit liefst 70 procent enkelvoudige onverzadigde vetzuren en beschikt dus over een ongekend hoog gehalte vitamine E. Onverzadigd vet is goed voor de gezondheid en verkleint het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Olijfolie is overigens een van de weinige oliën die uit Europa afkomstig is. Problemen bij de productie kunnen onder meer erosie, uitputting van de waterbronnen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen zijn. Olijfolie wordt alleen verkocht in verpakkingen tot en met vijf liter. Op het etiket van olijfolie vind je de aanduiding vierge en niet-vierge. Kies je voor niet-vierge dan kies je voor de wat wij normale olijfolie noemen.