Acht uur slaap is vaak het streven als je het hebt over de ideale duur van je nachtrust. Maar soms lukt dat niet altijd, om wat voor redenen dan ook. De ene keer zit je nog te werken tot in de late uurtjes, de andere keer heb je een gezellige avond met vrienden waardoor je toch net iets te laat onder de wol kruipt. Dit kan natuurlijk een keer gebeuren, maar als dit de standaard wordt, dan merk je dit geheid de volgende dag. Je hebt minder energie, meer behoefte aan snacken én je zit een stuk minder lekker in je vel. Dan weet je dat je die dag gewoon weer lekker op tijd naar bed moet gaan. Echter, je kunt ook last hebben van een structureel slaapprobleem. Daar liggen niet direct aanwijsbare redenen aan ten grondslag, maar je kunt de slaap gewoon niet vatten. Wat is er dan aan de hand? En, kun je hier iets aan doen?

Dit kun je beter vermijden voor het slapen

Voor een goede nachtrust is het belangrijk wat je de uren vóór het slapen doet. Om dit goed in kaart te brengen is het advies om dit een paar dagen bij te gaan houden. Kijk je bijvoorbeeld nog tv vlak voordat je gaat slapen? Of lig je in bed nog door je feed te scrollen op je telefoon? Misschien ben je zelfs nog wel aan het werk als het eigenlijk al tijd is om te gaan slapen. Dit zijn zaken die je allemaal het beste na 20:00 uur kunt vermijden. Dit zorgt namelijk nog voor veel activiteit in je hersenen en bovendien zorgt het blauwe licht ervoor dat je te weinig melatonine (slaaphormoon) aanmaakt.

3 tips voor een betere nachtrust

Voor een lange en goede nachtrust zijn er 3 tips waarmee je eens kunt experimenteren. Om in een lange diepe slaap te komen is een donkere, koele kamer belangrijk. Functionele raamdecoratie zoals bijvoorbeeld verduisterende gordijnen zijn een essentieel onderdeel van een goede nacht slapen. Ventileer je slaapkamer goed en houdt het liefst ’s nachts ook nog een klein raampje open voor de toevoer van verse lucht. Neem voor het slapengaan een warme douche of warm bad. Hierdoor ontspant je lijf en maak je je hoofd leeg. Probeer deze tips uit en je zult zien dat je nachtrust van betere kwaliteit zal zijn.

Praat met een expert

Is je nachtrust na het toepassen van de tips niet verbeterd? Dan is er mogelijk meer aan de hand. Praat eens met een slaapexpert om erachter te komen wat je nog meer zou kunnen verbeteren. Het zou te maken kunnen hebben met je stress of met bepaalde tekorten in je voedingspatroon. De slaapexpert kan samen met jou kijken wat er aan de hand is en zoeken naar een mogelijke oplossing.