Fietsen is een zeer milieuvriendelijke manier om je te verplaatsen. Je maakt immers geen gebruik van een verbrandingsmotor en je verbruikt ook nog eens je eigen energie waardoor je calorieën verbrandt en werkt aan een betere conditie. Met een gezonder lichaam verklein je de kans op bepaalde aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Maar dat is nog niet alles. Een fiets is ook nog eens een duurzaam vervoermiddel dat jarenlang meegaat. Dat geldt ook voor elektrische fietsen, zelfs als je in ogenschouw neemt dat er een accu op de fiets zit. Je kunt namelijk een fietsaccu laten reviseren als die niet meer goed presteert.

Hoe lang gaat de accu van mijn e-bike mee?

De accu van een elektrische fiets heeft volgens de fabrikant een levensduur van gemiddeld 5 tot 6 jaar. Het hangt er daarbij natuurlijk van af hoe intensief je de fiets gebruikt. Ook is her belangrijk dat je je accu verantwoord oplaadt. De leverancier van je e-bike kan je hier tips voor geven. Het advies is om de accu van een elektrische fiets minimaal eens per maand op te laden. Ook als je je fiets een tijdje niet gebruikt. De accu loopt namelijk ook langzaam leeg als de fiets stil staat. Let op de omgevingstemperatuur, die moet bij voorkeur liggen tussen de 10 en de 25 graden. Laad de accu niet op als de temperatuur onder 0 ligt. Ook temperaturen boven de 45 graden zijn niet gunstig om een fietsaccu op te laden.

Een nieuwe accu kopen voor je e-bike

Als de accu na verloop van tijd ‘lui’ wordt, dat wil zeggen dat de accu snel leeg is en je eigenlijk geen rit meer kunt maken zonder dat de accu vroegtijdig leeg raakt, dan wordt het tijd voor een nieuwe accu. Je kunt online een Bosch accu voor fiets kopen, waarbij je soms de mogelijkheid hebt om een refurbished accu te kopen. Dit is een gebruikte accu die geheel is gereviseerd. De leverancier staat garant dat deze accu weer een paar jaar mee kan en geeft doorgaans een garantie van twee jaar. Het grote voordeel is natuurlijk dat je hierdoor een stuk goedkoper uit bent. En je levert een bijdrage aan een beter milieu, want je gebruikt een accu die daardoor niet op de afvalberg terechtkomt. Jouw oude accu kun je ook laten reviseren, zodat je die nog een aantal jaren langer kunt gebruiken als de prestaties beginnen terug te lopen.

Fietsen wordt gestimuleerd door werkgevers

Werkgevers, waaronder grote bedrijven zoals ASML in Veldhoven, stimuleren hun werknemers om toch vooral op de fiets naar het werk te komen. Daarvoor worden soms zelfs speciale fietspaden aangelegd. Nederland is natuurlijk al een fietsland, maar er komen ook steeds meer ‘fietssnelwegen’: fietspaden met zo min mogelijk bochten die in het bijzonder zijn bedoeld voor mensen op snelle e-bikes die hun fiets voor woon-werkverkeer gebruiken.