Lekkere koffie, het is toch wel echt een vereiste om je dag mee te beginnen. Nu heeft iedereen zijn of haar eigen methode voor het lekkerste bakje pleur. Om nóg betere koffie te leren zetten doe we even een stapje terug. We gaan terug naar de roots en beantwoorden de vraag, wat is koffie nou eigenlijk? Met deze tips en nieuwe info zet jij straks het lekkerste kopje koffie!

Wat is koffie?

Wil je extra indruk maken, leer dan gauw meer over koffie.

In Ethiopië (Oost-Afrika) is het begonnen. Het heette ‘buna’, ‘bunn’ of ‘bunchum’, oftewel ‘boon’, en het woord ‘koffie’ of ‘café’ wordt herleid van het Turkse ‘Kahve’ en nog verder terug van het Arabische ‘Qahwa’.

Deze heerlijke, warme drank is bijna onmisbaar in alle huishoudens en wordt gemaakt van water en gedroogde/gebrande pitten van de Coffea koffieplant. Deze pitten worden koffiebonen genoemd, omdat hun vorm er enorm op lijkt. Ze worden het meeste geproduceerd/geëxporteerd vanuit Zuid- en Centraal-Amerika, maar ook Afrika en Azië. De Arabica en Robusta koffiebonen worden het meeste gebruikt, waarvan de Arabica voor 80% het meeste gedronken wordt.

Alle culturen zijn vertrouwd geraakt met de welbekende, bittere, zure smaak dat verlicht wordt met wat melk en suiker. Je zou denken dat het hierbij blijft, maar koffie voegt ook een bijzondere smaak toe in gebak, taart en ijs. Daarnaast is een gematigde hoeveelheid koffie zelfs gezond voor je!

Wat zit er in koffie en is het gezond?

Dagelijks wordt er 6,5 miljoen liter koffie gedronken in Nederland alleen; dat zegt al genoeg over de populariteit van dit geliefde drankje. Maar wat zit er in? In koffie zit o.a. het volgende:

  • Cafeïne: een opwekkende stof dat van nature in de koffieboon zit; hierdoor wordt vermoeidheid en verminderde concentratie tegengegaan.
  • Vitaminen (ja, zelfs in koffie!): riboflavine (B2), pantotheenzuur (B5), kalium, magnesium en nicotinezuur.

Koffie is zeker gezond voor je. Het beschermt tegen diverse ernstige ziekten en schadelijke stoffen, maar stimuleert ook de vetverbranding. Neem je koffie zonder suiker, dan ben je super gezond bezig!

Koffiesoorten en koffiemerken

Er zijn zoveel uiteenlopende koffiesoorten, maar het meest bekende is:

  • Koffie
  • Cappuccino
  • Espresso
  • Café Latte/Café au lait/Koffie Verkeerd
  • Latte Macchiato
  • Irish Coffee

Naast de beruchte Douwe Egberts, zijn er ontzettend veel verschillende koffiemerken, zoals: Illy, Max Havelaar-Fairtrade, Nespresso, Segafredo, Simon Levelt, Starbucks, Coffeelovers, Dolce Gusto van Nestlé, etc..

De lekkerste koffie, maar hoe?

Als eerste: een verwarmd kopje; gebruik de verwarmfunctie op je koffiemachine of spoel het kopje met heet water. Ten tweede: kies de meest verse koffiebonen; precies genoeg koffiebonen malen en bij filterkoffie gebruik je versgemalen bonen. Ten derde: gebruik koude, volle melk (voor onze Cappuccino liefhebbers), want dit geeft je meer tijd om de melk goed op te schuimen. Ten vierde: schone spullen. Ten vijfde: kies de juiste koffiebonen (vraag je gasten); licht of donker gebrand.

Ben je even inspiratieloos? Bekijk de verschillende Nespresso cups. Misschien wil je jouw gasten daarnaast ook verwennen met iets gezonds en lekkers? Probeer de Vegan carrotcake zonder suiker. Verwerk jouw hemelse, unieke smaak in dit warme, overweldigende drankje!