Betekent dat wanneer je vegan bent je nooit meer iets lekkers kan eten? Nee hoor! Eerlijk gezegd eet je lekkerder dan ooit. Suikervrij gebak kun je namelijk op elk moment van de dag eten. Taart als ontbijt? Waarom niet!?

Toch krijg ik wel vaak de vraag hoe je dat dan doet, bakken zonder eieren en melk. Als je weet wat je moet doen, is het eigenlijk heel makkelijk. De melk kun je vervangen door plantaardige melk.
Het maakt niet uit welke soort je pakt: sojamelk, amandelmelk of havermelk zullen allemaal ongeveer even goed werken. Ook eieren zijn niet noodzakelijk voor een heerlijke baksels.

Wist je dat banaan en baking soda een prima alternatief voor eieren vormen?

De banaan zorgt ervoor dat het beslag één geheel vormt en baking soda laat het rijzen. Geloof je me niet? Probeer het zelf maar!

Ingredienten vegan carrotcake

200 gram havermout
100 gram tarwemeel
250 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld sojamelk of amandelmelk) of water
80 gram rozijnen
2 rijpe bananen
200 gram wortel
ong. 3 cm verse gember (ong. 2 el geraspt)
3 el kaneel
1,5 el kardemon
evt: 3 el geraspte kokos voor garnering
1 tl baking soda + een klein scheutje (appelcider) azijn of citroensap

Instructies vegan carrotcake

1. Verwarm de oven op 180 graden Celsius.

2. Prak de bananen met een vork in een grote schaal.

3. Rasp de wortel en gember en voeg het toe aan de bananenpuree.

4. Voeg ook de havermout, tarwemeel, rozijnen, kaneel en kardemon toe. Roer alles goed door.

5. Voeg langzaam de plantaardige melk (of water) toe en roer goed totdat er een stevige massa ontstaat.

6. Voeg nu de baking soda toe en giet er een klein scheutje azijn of citroensap overheen. Dit activeert de baking soda, waardoor het enorm begint te bruisen.

7. Roer alles nogmaals goed door en giet het mengsel in een springvorm

8. Zet het geheel 40 minuten in de oven. De carrotcake hoeft niet helemaal droog te zijn van binnen. Het is juist lekker als hij nog een klein beetje vochtig is.

Notes
Tip: Laat de cake afkoelen voordat je hem op eet, want dan wordt hij nog iets steviger.